Til hovedinnhold
Norsk English

Havvind

Norge har akkurat forlatt startstreken i et kappløp om å bli den nasjonen som erobrer havet med vindturbiner på dypt vann.

Kontaktpersoner

Havvind har blitt påpekt som avgjørende for å nå klimamålene , og kan dekke det mangedobbelte av dagens globale energibehov. I dag eksporteres det havvind-teknologi for 10 milliarder kroner fra Norge, og dette tallet kan bli mye større alt etter hvor mye Norge satser på havvind.

Akkurat nå er havvind dyrere enn landvind, men kostnadene synker takket være forskning og innovasjon. Flytende havvind er fortsatt i startfasen, men Norge ligger i front på feltet, både når det gjelder forskning og teknologiutvikling.

SINTEF's forskningsmiljøer innen havvind er verdensledende, og er brobyggere ut i det internasjonale markedet. Vi samarbeider med ledende industri for å redusere energikostnaden over levetiden (LCoE) for havvind, akselerere innovasjon og skape verdi. Vi lager analytiske studier, numeriske modeller, simuleringer, og laboratorieeksperimenter. Vi utfører feltmålinger og jobber med miljødesign.

Hør SINTEFs podkast «Smart forklart» om havvind her:

Hør alle episodene av podkastserien «Smart forklart» her.

FME NorthWind - Ny industri, arbeidsplasser og vindkraft som respekterer natur og mennesker

Northwind er et forskningssenter for vindkraft. Senterets hovedmål er å fremme fremragende forskning og innovasjon for å bidra til lønnsom norsk eksportindustri innen havvind, nye grønne jobber og vindkraft som respekterer natur og mennesker.

FME NorthWind er et Forskningssenter for miljøvennlig energi delvis finansiert av Norges Forskningsråd.

Ekspertise

Aktuelt

Et steg nærmere grønn omstilling offshore

Et steg nærmere grønn omstilling offshore

I omstillingen til et fornybart energisystem vil hydrogen spille en nøkkelrolle. 12. januar 2023 ble piloten, som skal levere teknologien som muliggjør grønn omstilling offshore, offisielt åpnet.

Rekordmange påmeldte til havvindkonferanse i januar

Rekordmange påmeldte til havvindkonferanse i januar

Havvind vil være en viktig løsning for Europa når det gjelder å nå klimamålene. Den beste og nyeste forskningen og innovasjonen på feltet blir vist frem på EERA «DeepWind»-konferansen i januar 2023.

SINTEF og Sustainable Energy styrker samarbeidet

SINTEF og Sustainable Energy styrker samarbeidet

Trondheim, 8. desember 2022: En intensjonsavtale skal sikre norsk næringsliv tilgang til relevant forskning- og testinfrastruktur som er nødvendig for å realisere det grønne skiftet.

Prosjekter

Laboratorier - alfabetisk