Til hovedinnhold
Norsk English

Havvind

Norge har akkurat forlatt startstreken i et kappløp om å bli den nasjonen som erobrer havet med vindturbiner på dypt vann.

Kontaktpersoner

Havvind har blitt påpekt som avgjørende for å nå klimamålene , og kan dekke det mangedobbelte av dagens globale energibehov. I dag eksporteres det havvind-teknologi for 10 milliarder kroner fra Norge, og dette tallet kan bli mye større alt etter hvor mye Norge satser på havvind.

Akkurat nå er havvind dyrere enn landvind, men kostnadene synker takket være forskning og innovasjon. Flytende havvind er fortsatt i startfasen, men Norge ligger i front på feltet, både når det gjelder forskning og teknologiutvikling.

SINTEF's forskningsmiljøer innen havvind er verdensledende, og er brobyggere ut i det internasjonale markedet. Vi samarbeider med ledende industri for å redusere energikostnaden over levetiden (LCoE) for havvind, akselerere innovasjon og skape verdi. Vi lager analytiske studier, numeriske modeller, simuleringer, og laboratorieeksperimenter. Vi utfører feltmålinger og jobber med miljødesign.

Ekspertise

Laboratorier - alfabetisk

Aktuelt

Bærekraftige ankerliner for flytende havvind

Bærekraftige ankerliner for flytende havvind

Hvis Europa skal nå sine klimamål, må det til å bli mer havvind i energimiksen. En ting er å produsere alle disse vindturbinene, men en annen utfordring blir hvordan de skal festes eller forankres. Det er ikke nok produksjonskapasitet for...

Veikart for å håndtere naturrisiko

Veikart for å håndtere naturrisiko

Fornybarbransjen er avhengig av naturens ressurser, som vann, sol og vind. Samtidig påvirker bransjen naturen på flere måter, og de må derfor omstille og tilpasse seg den økende naturrisikoen.

Baner vei for en bærekraftig europeisk energifremtid

Baner vei for en bærekraftig europeisk energifremtid

Brussel: - Norge og EU må samarbeide enda tettere i fremtiden på forsknings- og innovasjonsfronten for å løse alle utfordringene som står foran oss innen kort tid, sa energiminister Terje Aasland på et arrangement organisert av flere norske...

Prosjekter

Willow

Willow

Start:
Slutt:

Helhetlige og integrerte digitale verktøy for utvidet levetid og lønnsomhet av havvindparker

FME NorthWind - Ny industri, arbeidsplasser og vindkraft som respekterer natur og mennesker

Northwind er et forskningssenter for vindkraft. Senterets hovedmål er å fremme fremragende forskning og innovasjon for å bidra til lønnsom norsk eksportindustri innen havvind, nye grønne jobber og vindkraft som respekterer natur og mennesker.

FME NorthWind er et Forskningssenter for miljøvennlig energi delvis finansiert av Norges Forskningsråd.

Hør SINTEFs podkast «Smart forklart» om havvind her:

Hør alle episodene av podkastserien «Smart forklart» her.