Til hovedinnhold
Norsk English

Havvind

Norge har akkurat forlatt startstreken i et kappløp om å bli den nasjonen som erobrer havet med vindmøller på dypt vann.

Kontaktpersoner

Grønn strøm fra flytende havvindanlegg kan dekke det mangedobbelte av dagens globale energibehov. Her er Norge ledende. I dag eksporteres det havvind-teknologi for fem milliarder kroner fra Norge, og dette kan bli mye større alt etter hvor mye Norge satser på havvind.

Akkurat nå er havvind dyrere enn landvind. Men kostnadene følger den kostnadsutviklingen vi har hatt på solstrøm, vind på land og batteriteknologi, som alle er blitt konkurransedyktig mot fossil energi på flere og flere steder rundt i verden.

SINTEF's forskningsmiljøer innen havvind er verdensledende, og er brobyggere ut i det internasjonale markedet. Vi samarbeider med ledende industri for å redusere LCoE for havvind, akselerere innovasjon og verdiskaping. Vi utfører analytiske studier og numeriske modeller, simuleringer, laboratorieeksperimenter, feltmålinger og miljødesign.

Hør SINTEFs podkast «Smart forklart» om havvind her:

Hør alle episodene av podkastserien «Smart forklart» her.

FME NorthWind - Ny industri, arbeidsplasser og vindkraft som respekterer natur og mennesker

Northwind er et forskningssenter for vindkraft. Senterets hovedmål er å fremme fremragende forskning og innovasjon for å bidra til lønnsom norsk eksportindustri innen havvind, nye grønne jobber og vindkraft som respekterer natur og mennesker.

FME NorthWind er et Forskningssenter for miljøvennlig energi delvis finansiert av Norges Forskningsråd.

Ekspertise

Aktuelt

Kraftkaos fordi det grønne skiftet er i puberteten

Kraftkaos fordi det grønne skiftet er i puberteten

Når vi i disse dager diskuterer strømpris og kraftkabler, må vi huske at vi står oppe i en grønn omstilling som det vil ta flere tiår å fullføre. Derfor må vi tåle noen uheldige effekter på kort sikt.

Prosjekter

Laboratorier - alfabetisk