Under store trykk kan inntrengning av vann skje, som kanskje er den største utfordringen til elektriske isolasjonsmaterialer – og systemer for undervanns kraftforsyningskomponenter. Ut fra miljøhensyn må i tillegg installasjonene plassert langt fra land forsynes via kabler. Tilsammen krever dette ofte utvikling av ny teknologi, som for eksempel trykkompenserte høyspenningskomponenter.
Våre tjenester:
SINTEF utfører prøving under høyt trykk i kombinasjon med spenning og strøm av elektrisk mellom- og høyspenningsutstyr som transformatorer og kabler. I tillegg gjøres det trykktestesting av isolasjonssystemer og modeller i ulike media som gass, olje eller vann. Vi har over 30 trykktanker av ulike størrelser opp til 1000 bar, og kan gjøre tester ved temperaturer opp til 200 °C. Gjennomføringer for spenning og strøm er utviklet ved SINTEF, som muliggjør testing ved spenninger over 100 kV og strømmer over 1 kA. SINTEF har lang erfaring med testing under høyt trykk ved realistiske og akselererte forhold. Vi samarbeider med ledende industribedrifter om å utvikle nye/forbedre komponenter for undervannsapplikasjoner (kabelsystem, transformatorer, generatorer, motorer etc.).
Foto: SINTEF / Oddgeir Kvien
Arbeidsoppgaver:
- Trykktesting av høyspenningsutstyr, komponenter, modeller og system i gass, olje eller vann.
- Studere effekt av trykk og temperatur på kort- og langtidsegenskaper opp til 1000 bar og 200 °C med samtidig påkjenning av strøm og spenning.
- Temperatur- og trykksykling testing av materialer og systemer.
- Måle delutladninger med høy følsomhet (< 0,5 pC) i trykksatte komponenter og systemer.
- Studere elektriske aldrings og gjennomslagsfenomen under høyt trykk, spenning og temperatur ved bruk av trykktanker med optiske se-glass.
- Langtidsaldring av isolasjonssystem og materialer under høyt trykk i væsker og gasser.
- Testing under nedi-hulls betingelser (råolje/kondensat).
- Karakterisering av materialer ved høye trykk (fukt-/olje opptak, kompatibilitet, etc).
Status:
SINTEF har laboratorier og utstyr for testing av høyspennings AC og DC utstyr og for karakterisering av høyspenningskomponenter og systemer under høyt trykk og temperatur. Fasilitetene utnyttes også i forskningsprosjekter med deltagelse fra nasjonal og utenlandsk oljeindustri.