Til hovedinnhold
Norsk English

Solenergi

I SINTEF jobber vi for at solenergi skal bli billigere, mer effektivt, mer miljøvennlig, mer tilgjengelig, og bedre integrert i vårt energisystem.

Kontaktperson

Direkte utnyttelse av solenergi, først og fremst fra solceller, blir mer og mer utbredt, i Norge og internasjonalt. Solenergi spiller en viktig rolle i overgangen til fornybar energi og kan bidra til ren energi i deler av verden hvor mange mennesker ennå ikke har tilgang til strøm.

Mange steder er solenergi konkurransedyktig uten subsidier, men vi må fortsatt forske for å gjøre teknologien enda bedre.

  • Det handler om å gjøre solceller og solfangere mer effektive, slik at mer av solinnstrålingen kan omgjøres til strøm og varme.
  • Det handler også om å integrere solenergianlegg i bygg og energisystemer på en bedre måte.
  • I tillegg forsker vi på hvordan produksjonen av solceller og solcelleinstallasjoner kan forbedres for å redusere kostnader, bedre kvaliteten og redusere miljøpåvirkning gjennom resirkulering og gjenbruk av materialer.
  • Vi forsker på produksjon og materialutvikling av silisium, som er bærebjelken for 95% av solcellene som er produsert i dag.
  • For å opprettholde verdien på materialer og de ferdige solcellemodulene, jobber vi med å redusere material- og energiforbruk, lukke materialstrømmer, fjerne avfallsstrømmer, forlenge produktlevetiden og å utvikle reparerbare- og resirkulerbare design.
  • Solvarme kan også konverteres direkte til brukbar varme for industrielle prosesser. Vi jobber for å implementere innovative teknologier for å øke driftstemperaturen, optimalisere effektiviteten og muligheten for å få kald produksjon.

Ekspertiser innen solenergi

Laboratorier

Nyheter

Søknadsrush til energisommerjobb hos SINTEF

Søknadsrush til energisommerjobb hos SINTEF

SINTEF Energi var tidlig ute med neste års sommerjobber, og interessen var rekordstor. Hele 369 studenter har søkt på 37 jobber. Det er over 120 flere enn i fjor.

Prosjekter

IndHeap

IndHeap

Start:
Slutt:

Utvikling av optimale solsystemer for industriell varme og kraft Horizon Europe Innovation Action

Programvare

Podkastepisoder om solkraft