Til hovedinnhold
Norsk English

Solenergi

SINTEF forsker på hvordan vi kan utnytte energien fra sola direkte for å skaffe elektrisitet og varme til dagens og framtidens bærekraftige energiforsyning

Kontaktperson

All fornybar energi stammer fra solen, og direkte utnyttelse av solenergi, først og fremst elektrisitet fra solceller, men også varme fra solfangere blir mer og mer utbredt. Forskning er nødvendig for at solenergi skal bli billigere, mer tilgjengelig og bedre integrert i vår energiforsyning.

Solenergi er i sterk vekst både i Norge og internasjonalt. Mange steder er solenergi konkurransedyktig uten subsidier. Solenergi vil spille en viktig rolle i overgangen fra fossil til fornybar energi og bidra til å forsyne ren energi til en voksende befolkning og i deler av verden hvor det fortsatt er mange hundre millioner mennesker som ikke har tilgang til strøm.

I SINTEF forsker vi på mange områder som bidrar til å gjøre solenergi mer effektiv, mer konkurransedyktig og mer miljøvennlig. Det handler både om å gjøre solceller og solfangere mer effektive slik at mer av solinnstrålingen kan omgjøres til utnyttbar strøm og varme, og om å forbedre måten vi integrerer solenergianlegg i bygg og energisystemer på. I tillegg forsker vi på hvordan produksjonen av solceller og solcelleinstallasjoner kan forbedres for å redusere kostnader, bedre kvaliteten og redusere miljøpåvirkning bl.a. gjennom resirkulering og gjenbruk av materialer.

Forskningsområder

Silisium - Produksjon
og materialutvikling

Silisium er bærebjelken for 95% av solceller produsert i dag. Dette materialet utgjør fremdeles et stort forskningsområde.

Ekspertise:

 

 

Solceller
og moduler

Solceller er fremtidens energikilde! Prisen synker og virkningsgraden stiger jevnt takket være forskning på solcelle og modulteknologi.

Ekspertise:

Solcelle-
systemer

Et karbonnøytralt samfunn krever solceller implementert i stor skala. Da er det viktig å utvikle de optimale løsningene for bruk, fra hustak til store solparker og til og med på sjøen.

Ekspertise:

 

Solvarme for
prosessindustrien

Et SHIP-system gir fornybar solvarme til en industriell prosess ved å konvertere solvarme direkte til brukbar varme. Forskning er fokusert på å implementere innovative teknologier for å øke driftstemperaturen, optimalisere effektiviteten og muligheten for å få kald produksjon.

Ekspertise:

System-
integrasjon

Integrasjonsteknologi har blitt viktig på grunn av verdens energibehov. Integrering av solsystemet har et mål om å effektivt håndtere solenergi. Integrasjonsproblemer og kompatibilitet til de forskjellige systemene må løses. 

Ekspertise:

Sirkulær
økonomi

For å opprettholde verdien på materialer og de ferdige PV-modulene, jobbes det med å redusrere material- og energiforbruk, lukke materialstrømmer, fjerne avfallsstrømmer, forlenge produktlevetiden og å utvikle reparerbare- og resirkulerbare design.

Ekspertise:

Webinar

Åpent webinar for alle som er interessert i solenergi

Finn temaene som interesserer deg og registrer deg!

Solenergi er i vekst, både i Norge og globalt. På SINTEF og NTNU driver vi forskning på mange områder for å bidra til å gjøre solenergi mer effektiv, mer konkurransedyktig og mer miljøvennlig. Vi organiserer en webinar-serie hvor vi presenterer ulike spennende tema og forskningsprosjekt knyttet til solenergi.

Registrer deg for å høre spennende presentasjoner fra forskere og industri! Det vil også være mulig å stille spørsmål og diskutere med ekspertene i panelet etter presentasjonene. Alle som registrerer seg vil få tilgang til opptak av webinaret i etterkant. Så om du er usikker på om du kan delta "live" – registrer deg så du kan høre presentasjonene når det passer deg!

Avholdt webinar:

Kommende webinar: 

  • System Integration
  • Solar energy in the power system
  • Utilization of solar thermal energy
  • Monitoring Installations

Ekspertiser

Nyheter

SINTEF og Sustainable Energy styrker samarbeidet

SINTEF og Sustainable Energy styrker samarbeidet

Trondheim, 8. desember 2022: En intensjonsavtale skal sikre norsk næringsliv tilgang til relevant forskning- og testinfrastruktur som er nødvendig for å realisere det grønne skiftet.

Lager nye solceller av solcelleavfall

Lager nye solceller av solcelleavfall

Solenergi er bra for kloden – men solcellene er ikke så klimavennlige som de burde være. Martin Bellmann tar restene fra produksjonen og lager nye solceller av dem. – Det er svart gull, sier han selv.

Laboratorier

Prosjekter

Modelleringsverktøy