Til hovedinnhold
Norsk English

Alpha Centauri – Feltlaboratorium for testing av solcellemoduler

Alpha Centauri er et utendørs laboratorium for testing og karakterisering av PV-moduler i nordisk klima. Her kan vi teste både ensidige og tosidige PV-moduler med avansert måleutstyr for innstråling.

Alpha Centauri. Foto: SINTEF/ Smidesang & Lyng

Laboratoriet Alpha Centauri består av åtte tosidige PV-moduler som er montert på fire stativer med to-akset styring. PV-moduler kan settes i solfølgermodus eller styres manuelt og settes i ønsket posisjon. Styringen av de fire stativene er uavhengig av hverandre. Hver PV-modul har individuell datalogger med en tidsoppløsning på 10 s. Her måles blant annet kortslutningsstrøm, åpen kretsspenning, levert effekt og modultemperatur.

Vi har avansert måleutstyr for innstråling ved værstasjonen på laboratoriet. Her blir det målt blant annet direkte normal innstråling, diffus horisontal innstråling, global horisontal innstråling, vindhastighet og omgivelsestemperatur.

Meteorologisk stasjon er lokalisert tett på PV-moduler. Foto: SINTEF/ Smidesang & Lyng.

Alpha Centauri kan brukes til å teste ytelsen til PV-moduler under reelle værforhold i Trondheim. Laboratoriet er lokalisert på taket til Sentralbygg 1 på NTNU Campus Gløshaugen. Det er også mulig å teste påvirkningen underlagsbelegg har på ytelsen til tosidige PV-moduler.

Karakterisering av solcellemoduler kan utføres utendørs med automatisk genererte IV-kurver. Alpha Centauri er tilknyttet et innendørs modulkarakteriseringslaboratorium med en LumiSolarProfessional fra Greateyes. Dette systemet er et elektroluminescence (EL) inspeksjonsverktøy for PV-moduler av ulike materialer og størrelser. Det kan detektere mikro-sprekker, printefeil, inhomogeniteter, små shunter m.m. Det leverer EL-bilder med høy oppløsning og kontrast.

Venstre: LumiSolarProfessional inspeksjonsverktøy med en PV-modul inni. Foto: www.greateyes.de. Høyre: et EL-bilde tatt av SINTEF.

Se video av Alpha Centauri laboratoriet her

Utforsk fagområdene

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Alfred Getz vei 1, 7034 Trondheim