
HØYTRYKK – Mekanisk separasjon av klippfiskrygger
Målet med prosjektet er å øke utnyttelsen av restråstoff fra klippfiskindustrien ved å teste og dokumentere mekanisk separasjon av rygger fra sei, brosme og lange i industriell skala.
Målet med prosjektet er å øke utnyttelsen av restråstoff fra klippfiskindustrien ved å teste og dokumentere mekanisk separasjon av rygger fra sei, brosme og lange i industriell skala.
INDEE3 støtter bærekraftig kjøling og oppvarming i India ved å fremme bruk av naturlige kjølemedier, redusere utslipp og forbedre effektiviteten i kjølekjeden for mat, sjømat og byggsektoren.
Prosjektets mål er å utvikle en mekanisk løsning for stabling av tørkebrett i klippfiskproduksjonslinjen. Dette vil bidra til bedre HMS, mindre manuelt arbeid og automatisering av produksjonslinjen.
Verdens matsystemer er under press, og verden står overfor store utfordringer knyttet til klimaendringer, befolkningsvekst samt miljø- og helsemessige faktorer. Det er viktigere enn noen gang å utnytte tilgjengelige matressurser effektivt nok. Ikke...
Utvikling av effektive, robuste og miljøvennlige kjølesystemer for små fiskefartøy som bidrar til å redusere matsvinn, utslipp og forbedre kvaliteten på fangsten.
Hver dag blir god matfisk kastet på havet, eller kvernet for å produsere fiskefôr. Utfordringen med bifangst er ikke noe nytt for næringen, men med en verden i endring øker også fokuset på matsikkerhet, både nasjonalt og internasjonalt. Mer...
UTANTOX handler om å redusere tungmetaller i marint restråstoff. Målet er å utvikle en metode for reduksjon av kadmium i restråstoff fra haneskjell.
Refiba skal bidra til at sjømatnæringen har resirkulerbar emballasje som tilfredsstiller strenge krav i internasjonale markeder.
Matsvindel er en trussel mot matsikkerhet, folkehelse og effektive markedskrefter i matsektoren. EU-prosjektet WATSON har som mål å redusere risiko og frekvens av denne typen svindel i det europeiske markedet.
1/3 av all mat som produseres i verden kastes. Det tilsvarer 1,3 milliarder tonn pr år. Matsvinn 2025-prosjektet gjennomfører årlige (2022 – 2025) kartlegginger av matsvinn i sjømatindustrien fram mot myndighetenes neste hovedrapportering i 2026.
I Remsjø-prosjektet arbeider vi med å teste, dokumentere og videreutvikle en gjenvinnbar sekk for pakking av fisk og reke i samarbeid med våre partnere. Det ses på sjømatens kvalitet etter lagring, HMS om bord i båt og landanlegg, resirkulering og...
Brosme benyttes i dag hovedsakelig som råvare til produksjon av tørrfisk og saltfisk. Det er imidlertid ønskelig å øke verdiskapningen og lønnsomheten av brosme, og aktørene ser filetproduksjon som en mulighet. I dette prosjektet er målet å kartlegge...
INDEE+ koordineres av NTNU (instituttet for energi- og prosessteknikk), og det består av flere partnere, blant annet SINTEF Ocean. INDEE+ er et paraplyprosjekt som omfatter flere prosjekter som har som mål å få kjøle- og klimaanleggsektoren i India...
Et visuelt og taktilt rammeverk for persepsjon og styring for avansert manipulering av tredimensjonale, føyelige objekter.
Compareit tar for seg hvordan nye produksjonssystemer bør reguleres og administreres, samt hvor de best kan plasseres, noe som er svært relevante spørsmål for en bærekraftig utvikling av industrien som beskytter andre samfunnsinteresser og...
Prosjektet vil øke verdiskaping i norsk pelagisk industri ved å utvikle industrielle prosesser som effektivt produserer klar sildeolje ved kjøletemperatur som kan benyttes til humant konsum. Dette vil kunne føre til en samlet nytte for pelagisk...
Det spås at mangel på marine proteiner og lipider kan være den største utfordringen som må løses for at akvakultursektoren skal fortsette å vokse på en bærekraftig måte. I COPREST skal CFEED og SINTEF Ocean undersøke muligheten for å bruke hoppekreps...
I dette prosjektet har en målsetting vært å utvikle et håndholdt instrument for måling av vanninnhold i klippfisk. Det er dokumentert at punkt-målinger med nær-infrarød spektroskopi (NIRS) egner seg godt til formålet.
Teknologi for 3D-avbildning av tomatplanter - en nøkkel til fremtidige systemer for tilnærmet helautomatisk robotisert stell og høsting av tomatplanter.
Det er ønskelig å øke foredlingsgraden av fisk i Norge. Ved å utnytte fortrinn som nærhet til råstoff, kan fisken foredles raskt etter slakting, noe som bidrar til økt produktkvalitet. For å opprettholde den gode kvaliteten, er det behov for kunnskap...
Teknologi for effektiv reduksjon av bakterievekst og biofilmdannelse på maskiner i næringsmiddelindustrien.