Til hovedinnhold
Norsk English

Automato

Teknologi for 3D-avbildning av tomatplanter - en nøkkel til fremtidige systemer for tilnærmet helautomatisk robotisert stell og høsting av tomatplanter.

Kontaktperson

Bilde av den nederste delen av en rekke med tomatplanter i et norsk drivhus. For optimal produksjon må de nederste bladene trimmes. Dette gjøres manuelt i dag.

Automato skal definere en teknologi for 3D-avbildning av tomatplanter, som har potensiale til å identifisere og lokalisere tomater, blader, greiner, knopper, skudd og blomsterklaser i 3D - i tilstrekkelig nøyaktighet til at en robot kan stelle og høste en tomatplante.

Dersom norske drivhus skal fortsette å være konkurransedyktig mot utenlandske konkurrenter, spesielt innenfor tomat- og agurkdyrking, må vi få til en mer lønnsom drift - inkludert automatisering. det har flere ganger vært forsøkt å automatisere og robotisere høsting av tomater - med varierende hell, men dette er ikke i bruk i stor skala. Ulempen med en robot som kun høster tomater, er at den potensielt bare erstatter 20 % av det totale manuelle arbeidet ved stell og høsting av tomatplanter, og at den potensielt står ubrukt store deler av sesongen. 

Prosjektet forventer å få en tydelig forståelse for utfordringene med å avbilde tomatplanter i 3D. Konsekvensen av den forståelsen gjør det mulig å utforme et realistisk konsept for et robotisert system for stell og høsting av tomatplanter. 

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2020 - 2021

Utforsk fagområdene