Til hovedinnhold
Norsk English

Fiskeri

Et effektivt, selektivt og bærekraftig fiskeri sikrer at marine ressurser kan utnyttes både i dag og i morgen.

Kontaktperson

Som verdens niende største fiskerinasjon eksporterte Norge fisk og fiskeriprodukter for rekordhøye 31,6 milliarder kroner i 2020. Skal vi og fremtidige generasjoner fortsette å nyte godt av havområdene våre, må fiskeriene være fremtidsrettede og bærekraftige. Vi i SINTEF jobber derfor med å utvikle det tradisjonelle fisket og fisket på nye ressurser.

Viktige forskningsområder er for eksempel utviklingen av mer effektive fangstmetoder, en mer bærekraftig utnyttelse av tradisjonelle og nye ressurser, samt flere måter å utnytte alt råstoff på.

Det er viktig å finne en balanse mellom høyest mulig økonomisk utbytte av fiskeriene, og det å bevare økosystemene og det biologiske mangfoldet i havet. Det råder store debatter om hvordan vi best skal få det til, og for å finne løsninger må vi utføre grundige forsøk. Derfor jobber vi for eksempel mye med å utvikle og forbedre fiskeredskaper og fangstmetoder. Disse testes som modeller i den svært avanserte strømningstanken vår i Hirtshals, og i full skala på forskningstokt på havet. På denne måten kan vi teste effektivitet, selektivitet og innvirkning på fiskeområdene under de samme forholdene som fisket vil foregå.

Å være fisker er knyttet til relativt høy skaderisiko. Derfor jobber vi også med å kartlegge og minimere risikoer knyttet til arbeidet om bord på fiskefartøy, slik at det skal være trygt å gå på jobb som fisker.

Til sammen har vi bred kompetanse innen fiskeriteknologi, og samarbeider mye på tvers av interne fagmiljøer og med bransjen for å sikre god kvalitet på resultatene våre. I tillegg har våre forskere lang erfaring innen prosjektutvikling og -ledelse, og vi har et stort nettverk innen industri, forskning og utdanning.

Ekspertiser

Laboratorier

Prosjekter

Nor-Fishing 2024

Nor-Fishing 2024

Start:
Slutt:

Vi gleder oss til å møte deg på Nor-Fishing konferansen 19.08.2024 og Nor-Fishing messa 20.08-22.08.2024.

Nyheter

Slik vil forskere hindre plastforurensing i havet

Slik vil forskere hindre plastforurensing i havet

Tauverk og redskaper som brukes i fiskeri og oppdrett er en stor kilde til mikroplast i havet og forsøpling av kystlinjen. Et tverrfaglig og internasjonalt forskerteam har en plan som må gjøres for å redusere forurensingen.

Kommersielt skip samler verdifulle forskningsdata

Kommersielt skip samler verdifulle forskningsdata

Å utnytte større deler av havets potensielle matfat krever ny kunnskap og ny teknologi. Men hvor og når det lønner det seg å fiske etter nye arter som raudåte (Calanus)? Da behøves store datasett.

Vind i forskningsseilene hos SINTEF Nordvest

Vind i forskningsseilene hos SINTEF Nordvest

På syv år har én ansatt blitt til 16, og over 150 store og små forskningsprosjekt er gjennomført på Nordvestlandet. Nå satser de lokale forskerne videre når SINTEF Ålesund skifter navn til SINTEF Nordvest.

Programvare