Til hovedinnhold

Michael Bantle

Seniorforsker

Michael Bantle

Seniorforsker

Michael Bantle
Telefon: 410 14 024
Avdeling: Termisk energi
Kontorsted: Trondheim

Publikasjoner og ansvarsområder

Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1670645

Waste heat is an abundant resource that if recovered with a heat pump would increase energy efficiency in industrial processes. This will provide improvements in heat utilization and reduce the environmental impact of greenhouse gas emissions from the combustion of fossil fuel. A hydrocarbon high te...

Forfattere Bamigbetan Opeyemi Olayinka Eikevik Trygve Magne Nekså Petter Bantle Michael Schlemminger Christian
År 2019
Type Tidsskriftspublikasjon
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1684749

Die mechanische Brüdenverdichtung ist eine Spezialform der Wärmepumpentechnologie. Überschüssiger Dampf aus industriellen Prozessen (R718) wird verdichtet und die Kondensationswärme genutzt um den Prozess zu hei-zen. Aufgrund der thermodynamischen Eigenschaften des Wasserdam...

Forfattere Bantle Michael Schlemminger Christian Ahrens Marcel Ulrich Evenmo Kjetil
År 2018
Type Del av bok/rapport
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1684745

Thermische Prozesse in der Nahrungsmittelindustrie sind oftmals eine Kombination aus Erwärmung und Abkühlung eines Produktes. Prozesskühlung wird dabei meistens mittels einer Wärmepumpe erzielt, während für die Prozesswärme oftmals eine fossile Energiequelle genutz...

Forfattere Schlemminger Christian Bamigbetan Opeyemi Olayinka Svendsen Eirik Starheim Bantle Michael
År 2018
Type Del av bok/rapport
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1667013

Thermische Prozesse in der Nahrungsmittelindustrie sind oftmals eine Kombination aus Erwärmung und Abkühlung eines Produktes. Prozesskühlung wird dabei meistens mittels einer Wärmepumpe erzielt, während für die Prozesswärme oftmals eine fossile Energiequelle genutz...

Forfattere Schlemminger Christian Bamigbetan Opeyemi Olayinka Svendsen Eirik Bantle Michael
År 2018
Type Konferansebidrag og faglig presentasjon
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1663938

This study discusses the influence of temperature and total moisture content on ice fraction in organic apples during atmospheric freeze-drying process. The ice formation of glass transition events were described by Clausius- Clapeyron and Gordon Taylor equations. The obtained data is essential for ...

Forfattere Tolstorebrov Ignat Eikevik Trygve Magne Petrova Inna Shokina Yulia Bantle Michael
År 2018
Type Del av bok/rapport
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1663935

Thermal properties of brown seaweeds (Saccharina latissima) were determined using DSC technique in the temperature range between -150.0 and 50.0 °C. The following phase transitions were detected: glass transitions, incipient point of ice melting and freezing point. The ice content and amount of...

Forfattere Tolstorebrov Ignat Eikevik Trygve Magne Petrova Inna Bantle Michael
År 2018
Type Del av bok/rapport