
RenewHydro
RenewHydro skal utvikle kunnskap og løsninger slik at fleksibel vannkraft kan støtte realisering av energiomstillingen og nå nasjonale energi-, klima- og naturmål.
RenewHydro skal utvikle kunnskap og løsninger slik at fleksibel vannkraft kan støtte realisering av energiomstillingen og nå nasjonale energi-, klima- og naturmål.
Nedbør og temperatur vil endre seg i fremtidig klima, noe som vil gi oss nye utfordringer og muligheter for norsk vannkraft. Vi forventer en økning i hyppigheten, varigheten og alvorligheten av ekstreme hendelser som flom, tørke og høye...
I GoHydro har vi som mål å utvikle en ny algoritme for optimalisering av vannkraftproduksjon. GoHydro vil utnytte den enorme regnekraften til moderne grafikkort (GPUer).
Hovedmålet med ReHydro er å demonstrere hvordan europeisk vannkraft kan oppgraderes og moderniseres for å være tilpasset fremtidens energisystem, med hensyn til bærekraftskrav og samfunnets behov i et endret klima.
I SEAD-prosjektet skal vi studere feste (adhesjon) og forankringspotensialet til en gruppe planteinspirerte kjemikalier, såkalte pyrogallol-baserte forbindelser, som utgangspunkt for lim for bruk i sjøvann.
NTE har bedt SINTEF Energi og NTNU Vitenskapsmuseet om å gjøre en uavhengig vurdering av hvilket kunnskapsgrunnlag som bør ligge til grunn dersom vernede vassdrag skal vurderes for vannkraftutbygging. Verdalsvassdraget ble vernet i 2005 og er valgt...
Prosjektet tar utgangspunkt i et 100 % fornybart europeisk elektrisitetssystem, hvor vannkraft vil spille en avgjørende rolle sammen med nye teknologier på tilbuds- og etterspørselssiden.
Når fisk vandrer nedover elver og møter dammer og kraftverksinntak følger de normalt hovedstrømmen inn i kraftversturbinene der de kan bli skadd eller drept. Finmaskede grinder foran inntaket kan hindre at fisk kommer inn kraftverksinntak, men i...
Hybride kraftverk kan være en nøkkelteknologi for å få til det grønne skiftet.
Dette prosjektet skal undersøke om norsk vannkraft kan spille en vesentlig rolle i kampen mot klimaendringer.
Flom skaper omfattende skader på bygninger, infrastruktur og landarealer, og dette er forventet å øke i en fremtid der klimaendringer fører til økt hyppighet og størrelse av flom, særlig i form av regnflommer. I prosjektet SamVann skal vi se på den...
Geofysisk kartlegging og overvåking av naturfarer ved bruk av multifunksjonelle droner.
En mer intelligent beslutningsprosess for planlegging av vannkraftsproduksjon.
SUPEERA-prosjektet støtter implementeringen av SET-planen.
Prosjektet skal utnytte fremskritt innen datadrevne metoder og økende tilgang på strømmende data for å predikere pris og volum i regulerkraftmarkedet.
Vannkraften er ryggraden i Norges kraftsystem. Den er fornybar og veletablert og står for størstedelen av norsk kraftproduksjon.
Bruk av beslutningsstøtteverktøy for å utnytte lagret vann til kraftproduksjon best mulig er viktig for kraftsystemaktører og samfunnet generelt.
Advanced methodology and tools taking advantage of storage and FLEXibility in transmission and distribution grid PLANning.
HydroFlex prosjektet har til hensikt å utvikle ny teknologi som tillater høy fleksibilitet i operasjon av vannkraftverk. Med fleksibel operasjon menes raske effektendringer, hyppige start-stop, og muligheter for et bredere spekter av kraftsystem...
Frekvensreguleringsmekanismene i tradisjonelle kraftsystemer er basert på de elektromekaniske karakteristikkene og den roterende svingmassen til synkronmaskinene i konvensjonelle kraftstasjoner.
Det Nordiske kraftmarkedet er i utvikling både når det gjelder teknologiske løsninger og markedsstrukturer.