Til hovedinnhold
Norsk English

Nye miljørestriksjoner – samlet innvirkning på kraftsystemet

Målet med prosjektet er å frembringe ny kunnskap om samlede virkninger for kraftsystemet, ved revisjon av vilkår for vannkraftproduksjon.

Kontaktperson

– Forskningsinnholdet vil være knyttet til svært komplekse analyser med flermarkedsmodellering i kombinasjon med detaljert modellering av vannkraftsystemet og dets restriksjoner. For å få til dette vil SINTEF Energi bruke forskningsmodellene FANSI og PRIMOD. Et ytterligere resultat fra prosjektet vil derfor være mer velprøvde og robuste modeller egnet for analyse av fremtidens kraftsystem med mye ikke-regulerbar kraftproduksjon, sier forsker Ingeborg Graabak i SINTEF Energi.

– Resultatene fra prosjektet vil gi viktig kunnskap for å ivareta god balanse mellom lokalt miljø og regulerbar vannkraft i det framtidige fornybare kraftsystemet i Norge, Norden og Europa. Gjennomføring av vanndirektivet og de mange aktuelle revisjonssaker der miljøforbedringer skal vurderes vil få et bedre beslutningsgrunnlag gjennom prosjektet, sier næringspolitisk rådgiver Geir Taugbøl i Energi Norge.

Prosjektet er et  Innovasjonsprosjekt for næringslivet (IPN-prosjekt) med støtte fra Norges Forskningsråd. Program EnergiX.

Eier og prosjektansvarlig: Energi Norge

Hovedutførende og FoU-ansvarlig: Sintef Energi, ved Ingeborg Graabak.

Deltagere:

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2020 - 2022

Utforsk fagområdene