– Med en tverrfaglig tilnærming har senteret tatt tak i sentrale utfordringer i energi- og byggsektoren. Vi har utviklet et analytisk rammeverk for nullutslippsområder og nøkkelkriterier for hva som kjennetegner dette. Det er et langt steg fremover mot nullutslippssamfunnet, sier senterdirektør Ann Kristin Kvellheim.
Løsninger som får ned energibruk og klimautslipp
Forskningen har resultert i løsninger og kunnskap for bedre energisikkerhet og reduserte klimagassutslipp ved å utnytte potensialet i bygninger og områder.
Resultatene viser at med ambisiøse energieffektiviseringstiltak og lokale fornybare energitiltak, kan den totale energien levert til bygninger reduseres med 13 TWh (15 prosent) mellom 2020 og 2030, og med 40 TWh (48 prosent) mellom 2020 og 2050.
Senteret har også levert råd til politikere og andre beslutningstakere blant annet gjennom møter, deltakelse på Arendalsuka, på konferanser i EU, samt gjennom ulike policy-dokumenter.
Prisbelønt nasjonal forskningsinfrastruktur
ZEB-laboratoriet er en nasjonal forskningsinfrastruktur som kan utnyttes i flere tiår fremover. I FME ZEN er det også utviklet et analytisk rammeverk for nullutslippsområder. Som en del av ZEN-rammeverket er et sett med nøkkelindikatorer (KPIer) utviklet og testet.
Både forskningen og ZEB-laboratoriet har mottatt ros og priser, inkludert Kronprins Haakons forskningspris for innendørs ventilasjon og luftkvalitet, Discovery Innovation Scholarship for karbonfotavtrykksberegninger, og NTNUs pris for forskning og kunst.
Kunnskapen blir tatt i bruk
Forskningsresultatene har også påvirket regulatoriske rammeverk og virkemidler, og fremmet opptak av nullutslippsteknologier og praksiser i energi- og byggenæringen, både nasjonalt og internasjonalt.
Gjennom samarbeid med brukerpartnere og ved å være involvert i utviklingen av retningslinjer, miljøsertifiseringer og standarder, har senteret sikret en god kunnskapsspredning.
Forskningsresultater fra senteret er tatt inn i NTNUs utdanningsprogrammer, spesielt MSc-programmet i bærekraftig arkitektur. Senteret har også bidratt til opplæring av forskere, spesielt PhD-kandidater.
Internasjonalt samarbeid
Forskningssenteret har etablert seg som førende innen bærekraftig bygging og byutvikling også utenfor Norges grenser. Det internasjonale samarbeidet og bidrag til europeiske bærekraftprosjekter har også styrket NTNUs og SINTEFs omdømme og forskningsinnvirkning.
Viktige internasjonale prosjekter inkluderer de EU-finansierte prosjektene syn.ikia om bærekraftige plussenerginabolag og EU Green Deal ARV om klimapositive sirkulære samfunn, samt +CityxChange om energipositive kvartaler.
Forskningssenteret ZEN har fremmet tverrfaglig samarbeid på tvers av ulike felt som arkitektur, ingeniørfag og samfunnsvitenskap, samtidig som det kobler forskere med industri og offentlige myndigheter. Det gjør kunnskapsoverføring og gjensidig læring enklere.
Les sluttrapporten her: FME ZEN Final Report