Gjennom senteret vil kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere samarbeide tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Mer effektiv energibruk, produksjon og bruk av fornybar energi vil bidra til bedre miljøet lokalt og til å nå nasjonale klimamål.
Arbeidsområder
Senterets visjon er "Bærekraftige områder med null utslipp av klimagasser". For å oppnå dette vil det:
- Utvikle verktøy for å prosjektere og planlegge nullutslippsområder
- Skape nye forretningsmodeller, roller og tjenester som bidrar til en fleksibel overgang til nullutslippssamfunnet
- Utvikle kostnadseffektive og ressurseffektive bygninger med miljøvennlige materialer, teknologier og konstruksjonssystemer
- Utvikle teknologier og verktøy for å prosjektere og drifte energifleksible områder
- Utvikle verktøy for å optimalisere lokale energisystemer og deres interaksjon med overordnede energisystemer
- Utvikle ni nullutslippsområder som skal fungere som innovasjonsarena og utprøvingsområde for teknologiene og løsningene som utvikles i senteret
De ni områdene er lokalisert ulike steder i Norge, og omfatter både nye og eksisterende områder som skal oppgraderes og videreutvikles. Områdene finnes i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø, Steinkjer, Elverum og på Evenstad.
Arbeidet er organisert i seks arbeidspakker der flerfaglig samarbeid og samarbeid på tvers er avgjørende for å finne de gode løsningene.
Budsjett
- FoU-partnere og industri: Totalt 200 mill. NOK over åtte år
- Forskningsrådet: Totalt 200 mill. NOK over åtte år
Ledelse
NTNU ved Fakultet for arkitektur og design er vertsinstitusjon og leder senteret sammen med SINTEF Community og SINTEF Energi.
Partnere fra næringsliv og offentlig virksomhet
Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø, Elverum, Steinkjer, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Statsbygg, NVE (Norges vassdrag og energidirektorat), DiBK (Direktoratet for byggkvalitet), Husbanken, ByBo, Elverum Tomteselskap, TOBB, Snøhetta, Reinertsen, Asplan Viak, Multiconsult, SWECO, Civitas, Futurebuilt, Hunton, Moelven, Norcem, Skanska, GK, Caverion, Nord-Trøndelag Energiverk, Numascale, Smart Grid Services Cluster, Energi Norge, og Norsk Fjernvarme.
Forskningspartnere
NTNU og SINTEF.
Mer informasjon om prosjektet, partnere, personell og resultater finnes på prosjektet FME ZEN sin hjemmeside.