
Å lede lys inn i en liten brikke
Forskere utvikler nå fotoniske integrerte kretser med lyspartikler fremfor elektroner. Det gir rask og energieffektiv databehandling og overvåkning, og kan forandre medisinsk diagnostikk og miljøovervåking.
I 75 år har SINTEF Digital levert banebrytende produkter og teknologier. Fra den første norskbygde datamaskinen til kunstig intelligens og verdensledende 3D-kameraer til industrien. Vår forskning har gitt Norge GSM-teknologien og bidratt til flerfaseteknologien som brakte oljen til land. Vi har kunnskapen om hvordan digital transformasjon kan styrke næringslivet og det offentlige, og vi leverer de beste løsningene til helsesektoren. Det unike mangfoldet i kunnskapen vår gir kundene våre forskning som styrker konkurransekraften i både det nasjonale og globale markedet.
Vår forskning og innovasjon hjelper samfunnet. I Forskningsrådets nasjonale evaluering av fagområdene matematikk, IKT og teknologi (EVALMIT) ble vi våren 2025 omtalt som et flaggskip i Institutt-Norge.
Gjennom en årrekke har vi produsert suksesshistorier og påviselig effekt gjennom forskningen vår, noe Forskningsrådets rapport også påpeker: "Impact creation is intrinsic to SINTEF Digital’s business". De skriver også:
Undeniably, SINTEF Digital is leading nationally in its specific technical areas, research market niche and domains of social responsibility
Les hele rapporten her.
Fremover skal vi fortsette å bidra til at mulighetene som skapes av avansert teknologi, digitalisering og digital transformasjon, kommer alle til gode.
Forskere utvikler nå fotoniske integrerte kretser med lyspartikler fremfor elektroner. Det gir rask og energieffektiv databehandling og overvåkning, og kan forandre medisinsk diagnostikk og miljøovervåking.
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Prosjektet utforsker trygg og bærekraftig bruk av KI i tysk allmennpraksis gjennom utvikling av en chatbot basert på kunnskapsplattformen Deximed og Norsk Helseinformatikk
Prosjektet gjennomfører følgeforskning på «Program for brukervennlighet» som har som mål å forbedre brukervennligheten i Helseplattformen. Innsikt fra forskningen skal bidra til at Programmet når sine mål.
NanoCarbaOne har som mål å utvikle en ny type diagnostisk enhet som kan identifisere karbapenemase-produserende bakterier direkte fra pasientprøver som blod, urin eller rektalprøver - og det på under 15 minutter, uten behov for dyrking i laboratorium...
OYO-prosjektet vil utvikle innovativ teknologi og optimeringsalgoritmer for ressurseffektiv bruk av jernbanens godsterminaler og hensettingsanlegg.