
FME ZeMe
FME ZeMe utvikler den nødvendige kunnskapen og teknologiene for at den norske metallurgiske industrien skal kunne oppnå klimanøytralitet innen 2050.
FME ZeMe utvikler den nødvendige kunnskapen og teknologiene for at den norske metallurgiske industrien skal kunne oppnå klimanøytralitet innen 2050.
I Mecalo prosjektet skal hydrogen brukes til å konvertere CO2-utslipp fra metallproduksjon til en råvare som kan returneres til verdikjeden. Slik kan produksjon av de kritiske råvarene silisium og mangan gjøres CO2-nøytralt, og uten fossilt kull og...
Målet med HyPowerGT-prosjektet er å utvikle samt demonstrere en gassturbin som kan operere på hydrogen uten fortynning.
Hovedmålet med IMAGINE-prosjektet er å utvikle en forbrenningsmotor drevet på hydrogengass, skreddersydd for å motstå hydrogendegradering av materialer, og dermed sikrer materialintegritet og holdbarhet for kritiske komponenter gjennom hele motorens...
Prosjektet tar sikte på å validere et brenselsfleksibelt, to-trinn (sekvensielt) forbrenningssystem, kalt Constant Pressure Sequential Combustor (CPSC) og utviklet av Ansaldo Energia, for drift med enhver hydrogenkonsentrasjon i naturgass, opptil...
Fremme hydrogen (H2)-teknologier og smarte produksjonssystemer for å redusere karbonutslippene i glass- og aluminiumssektoren. Estimert reduksjon er 80%.
Hovedmålet med HyLINE II-prosjektet er å muliggjøre sikker rørtransport av hydrogengass ved å bygge kunnskap om effekten som hydrogen har på sveiser i rørledninger og rørledningens samlede integritet.
Prosjektet NordicH2ubs har som mål å forstå behovene og utfordringene med å etablere og utvikle hydrogenhuber i de nordiske landene mot 2030 og 2040.
EU-prosjektet SCARLET (Superledende kabler for bærekraftig energiomstilling) utvikler superledende kabler for overføring av gigawatt av elektrisk effekt.
HYDROGENi er et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) dedikert til forskning og innovasjon innen hydrogen og ammoniakk som trengs for å oppfylle 2030- og 2050-målene i veikartet for hydrogen.
Hystar har som mål å redusere kostnaden på grønt hydrogen, og gjennom prosjektet Autostack undersøker man hvordan en slik kostnadsreduksjon kan oppnås gjennom masseproduksjon av PEM (proton exchange membrane) elektrolyse-stacker. Dagens...
REVEAL prosjektet skal utvikle en ny teknisk løsning for lagring av store mengder energi, med en energilagringstetthet på over 15 MWh/m3. Dette vil bidra til lavkostnad produksjon av varme og elektrisitet om vinteren.
I dette kompetansebyggende prosjekt for næringslivet skal vi utvikle bærekraftige løsninger for havner som energiknutepunkter, noe som vil bidra sterkt i Norges overgang til et nullutslippssamfunn.
ZeroKyst skal styrke norsk verdiskaping og eksport gjennom grønn vekst. Prosjektet skal demonstrere at både nye og eksisterende fartøy i sjømatnæringen kan bli utslippsfrie, og bidra til 50 % utslippskutt fra fiskeri- og havbruksfartøy innen 2030.
Core-prosjektet skal utvikle ledende polymerbelegg som vil forebygge korrosjon av bipolare plater som brukes i brenselseller og elektrolysører. De innovative beleggene vil øke levetiden og yteevnen av disse teknologiene samtidig som lavere kostnader...
Nexans Norge har som mål, sammen med forskningspartnere, å utvikle fremtidens blyfrie kraftkabler. I FutureCaRe-prosjektet vil vi utføre testing og utvikle modelleringsverktøy for å sikre høy pålitelighet og lang levetid for HVAC sjøkabler med...
HARAREs overordnede målsetning er å eliminere avfall fra metallindustrien samtidig som det gjenvinnes verdifulle materialer samt å fremme bruk av hydrogen i industrien.
Hydrogen gir et CO2-fritt bærekraftig alternativ til fossilt brensel. Det gjennomføres nå et forprosjekt for å undersøke produksjon av hydrogen fra avfall ved hjelp av mikrober.
CO2SMOS har som mål å utvikle kostnadseffektive alternative ruter for å produsere biobaserte kjemikalier fra CO2-utslipp fra biobasert industri og fornybar energikilde (grønt hydrogen og kombinert med biomasse).
Utslipp fra petroleumsproduksjon utgjør over 25% av Norges totale CO2-utslipp, og disse må reduseres betydelig for å nå Norges ambisjoner i Parisavtalen.
Produksjonen av solcellemoduler genererer betydelige ressursstrømmer, og mye av dette blir i dag til avfall, blant annet silisiumspon, grafitt og silisiumdioksyd fra ingotproduksjon.