
Norsk byggenæring er med når EU satser på energieffektivisering
– Mange bedrifter er nok ikke klar over mulighetene som ligger i EU-finansierte FoU-prosjekter, tror Inger Gamme i byggevareprodusenten Hunton.
– Mange bedrifter er nok ikke klar over mulighetene som ligger i EU-finansierte FoU-prosjekter, tror Inger Gamme i byggevareprodusenten Hunton.
Når vinduene blir større, blir renhold en mer komplisert oppgave, også i private hjem. Trygg vindusvask er et krav i TEK, og vi i SINTEF blir stadig kontaktet for å vurdere om kravet er innfridd.
VERBENA er et nettbasert verktøy som hjelper kommuner, rådgivere og private aktører i arbeidet med klimatilpasning og naturbaserte løsninger. Plattformen er gratis å bruke og tilgjengelig for alle.
SINTEF er akkreditert for flere prøvemetoder og utfører mekanisk prøving av et stort omfang konstruksjoner og materialer.
Norske kommuner vil trenge mange flere omsorgsplasser for personer med demens i årene som kommer. Hvordan bør disse utformes?
SINTEF har analysert byggskader i 60 år, og kjenner tvistene som kan oppstå i kjølvannet av en skade. Vår erfaring er at en grundig og nøytral sakkyndig vurdering kan hindre unødvendig eskalering av konflikten.
Et samarbeid mellom SINTEF og GK viser at det er mulig å kutte så mye som 33 prosent av energibruken med smart varmestyring. Systemet baserer seg blant annet på data om fremtidige strømpriser og vær.
På kort sikt koster det riktignok litt å gå foran, men den største kostnaden er allerede tatt av kommunene.
Omtrent 95 prosent av klimagassutslippene i byggefasen kommer fra dieseldrevne anleggsmaskiner og tungtransport.
SINTEF tester ulike veggvarianter i laboratoriet, og rehabiliterer du et gammelt trehus, kan det hende du kan hjelpe forskerne.
Sju av ti pepperkakehus har alvorlige feil og mangler, ifølge SINTEF. Dårlig prosjektledelse og utførelse, samt feil valg av byggematerialer ser ut til å være hovedårsaken.
Hvordan kan vi gjenvinne flere lastestropper av plast? Vi går sammen med stålbransjen og anleggsnæringen for å finne sirkulære løsninger.
Kjøkken bygges ikke som våtrom, og vanntilkoblede maskiner gjør kjøkkenet mer utsatt for skader enn før. Bransjepraksis og ulik tolkning av byggteknisk forskrift (TEK) fører til mange dårlige løsninger.
SINTEF-forskere måler helseeffektene av å gå, sykle og kjøre elsparkesykkel til jobb. Det gir Statens vegvesen et bedre beslutningsgrunnlag når de utvikler transportsystemet.
Testingen er med på å sikre vanntette vegger i våtrom.
SINTEF tilbyr rask og pålitelig kalibrering av ventilasjonstekniske instrumenter og kraftmålere.
Små endringer på et velfungerende kaldt loft kan gi store kondens- og muggsoppskader. For å hindre skader er det viktig å velge riktige materialer og utbedringsløsning.
Raske klimaendringer i Arktis gjør at kulturminner på Svalbard forvitrer. Det kan tvinge fram en ny praksis for forvaltningen og kravene for vern.
Våre laboratorier har utstyr og kvalifisert personell til å utføre en rekke standardtester på betong. Vi utvikler også skreddersydde testmetoder for spesielle løsninger.
Forskningssenteret FRIC har undersøkt hvordan brannrisikoen forbundet med solcelleinstallasjoner på bygg blir ivaretatt i det norske regelverket, samt i prosjekteringen av enkeltbygg.
Når solcellepaneler erstatter taktekning eller kledning, kalles det bygningsintegrerte solceller. De må oppfylle samme bygningstekniske krav som elementene de erstatter, blant annet til fuktsikkerhet.
Forskere bidrar med å teste og sikre gammelt murverk når verneverdige Sophies Minde i Oslo rehabiliteres. Resultatene viser at mye kan brukes om igjen.
I akustikklaboratoriet tester vi ulike bygnings- og ventilasjonskomponenter.
Ombruk er en grunntanke bak nye Voldsløkka skole og kulturstasjon. Elever bidrar inn i forskningsprosjektet ARV gjennom kunstprosjektet.
Voldsløkka blir den første plussenergiskolen i Oslo. SINTEF og NTNU har blant annet sett på strategier for plassering og utforming av bygningsintegrerte solceller.
Det er mest energi å spare i de husene som allerede er bygget, og etterisolering av den eldre bygningsmassen er blant de mest effektive tiltakene.
Alle som jobber med prosjektering, planlegging og bygging, bør ha grunnleggende kunnskap om radon. Man må vite om utbredelse, helsefare, lover og regler, målinger og aktuelle tiltak.
I SINTEF-podkasten «Smart forklart» risikerer du å bli litt klokere, og få litt større tro på fremtiden for hver eneste gang du lytter innom! Hør alle episodene her.
I SINTEF-podkasten «Smart forklart» risikerer du å bli litt klokere, og få litt større tro på fremtiden for hver eneste gang du lytter innom! Hør alle episodene her.
SINTEF tilbyr utvikling og prøving av produkter for klimatisering og ventilasjon.
Materialene som testes, skal brukes i vegger og dekker, og egenskapene må dokumenteres.