Til hovedinnhold

Tom Ståle Nordtvedt

Seniorforsker

Tom Ståle Nordtvedt

Seniorforsker

Tom Ståle Nordtvedt
Telefon: 930 08 853
E-post:
Avdeling: Sjømatteknologi
Kontorsted: Trondheim

Publikasjoner og ansvarsområder

Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1826553

Liquified natural gas (LNG) fuelled vessels are increasing in the fishing industry due to its reduced environmental footprint as compared to vessels using heavy hydrocarbon fuels. Cryogenic tanks are used to store LNG on ships, and the LNG vaporization can be done with different technology before us...

Forfattere Saeed Muhammad Zahid Widell Kristina Norne Hafner Armin Nordtvedt Tom Ståle Svendsen Eirik Starheim
År 2020
Type Del av bok/rapport
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1826142

New processing methods are needed to convert cod heads into more profitable and marketable products. In this study the possibilities of freezing and thawing of cod heads before enzymatic hydrolysis and the effect on the quality of resulting fractions was investigated. Cod heads were frozen minced or...

År 2020
Type Konferansebidrag og faglig presentasjon
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1825748

Most of the Mackerel (Scomber scombrus) caught in Norway is exported whole and frozen, without gutting/filleting. There is an increased focus on improving the equipment and the processes for filleting of mackerel and a new processing line has been built for research and testing. The temperature duri...

Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1825721

Transport of laying hens from egg producers to stationary abattoirs are often linked to issues related to animal welfare. A Norwegian chicken abattoir in cooperation with SINTEF Ocean led the development for design of a mobile abattoir for production of 7000 hens per day. The mobile system will be t...

Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1825687

New processing methods are needed to convert cod heads into more profitable and marketable products. In this study the possibilities of freezing and thawing of cod heads before enzymatic hydrolysis and the effect on the quality of resulting fractions was investigated. Cod heads were frozen minced or...

År 2020
Type Del av bok/rapport
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1825651

Environmental concerns regarding seafood production have been focused on biological impact on target and by-catch stocks as well as ecosystem effects of certain types of fishing gear. Less attention has been paid to the fact that seafood production also contributes to many types of environmental eff...

År 2020
Type Del av bok/rapport
Publikasjon
https://www.sintef.no/publikasjoner/publikasjon/?pubid=CRIStin+1808174

Det skjer en betydelig teknologisk utvikling innen refreshed-produkter, dvs. produkter som er fryst, for deretter å tines og presenteres "refreshed" til forbruker. En slik prosess-håndtering byr naturligvis på mange fordeler, ikke minst knyttet til holdbarhet, svinn og ø...

År 2020
Type Tidsskriftspublikasjon