Til hovedinnhold
Norsk English

EXPOSED Aquaculture

Autonome systemer

Utvikle verktøy og plattformer for robust autonom og fjernstyrt drift av daglig rutinearbeid og periodiske operasjoner for å redusere behovet for direkte menneskelig interaksjon med produksjonsprosessen.

Forskningsoppgaver                                                                                                                      

  • Fjernstyrte inspeksjons- og reparasjonssystemer: Viktige forskningsfelt i denne sammenheng er: 1) GNC-systemer, bruk av maskinsyn til navigering, dynamisk baneplanlegging, operasjoner i bølgesonen og sensorfusjonsmetoder; 2) konsepter og utvikling av sensorsystemer og intervensjonsverktøy for operasjoner innen inspeksjon, vedlikehold og reparasjon, eksempelvis inspeksjon av not og fortøyning, samt rengjøring og reparasjon av not; og 3) undervannsdokkingstasjoner, sjøsetting og innhenting av undervannsfartøy ved store bølger.
  • Verktøy for håndtering av fisk: Robuste verktøy som kan interagere med fisken inne i merdene for å muliggjøre trenging og overføring til brønnbåter uten direkte menneskelig interaksjon eller fartøy som fortøyes direkte til merdene. Forskningsoppgaver i denne sammenhengen er konseptstudier for et fjernstyrt trengesystem som er integrert i merden, og prosesstyringssystemer som sikrer effektiv og sikker trenging.
  • Integrerte verktøy i merdene for hyppige merdoperasjoner: Overvåking av fiskevelferd, fôring og fjerning av død fisk må utføres daglig på oppdrettslokaliteter. I tillegg må andre operasjoner som notvask tidvis utføres ofte. For å kunne utføre disse oppgavene uten direkte assistanse fra mennesker er det nødvendig med verktøy som er integrert i merdene. Forskningsoppgaver i denne sammenhengen er konseptstudier for slike verktøy, manipulatorer, sensorer og kontrollsystemer.