Hva er additiv tilvirkning (3D-printing)?
Additiv tilvirkning er en forholdvis ny og på mange måter revolusjonerende produksjonsmetode. Den kan kombineres med og komplimentere konvensjonelle produksjonsprosesser.
Hva gjør SINTEF?
SINTEF jobber med mange aspekter av additiv tilvirkning og NTNU er en viktig samarbeidspartner i mange av prosjektene. Temaene spenner fra materialutvikling og "design for additiv tilvirkning" til produktegenskaper og nye bruksområder. SINTEF har også utstyr for additiv tilvirkning, i labskala og industriell skala, og det investeres stadig i maskiner og annet utstyr.
Hvordan du kan bruke additiv tilvirkning i din bedrift
Denne brosjyren vil informere, inspirere og gi bedrifter en bedre forståelse av fordelene med additiv teknologi og hvilke nye muligheter teknologien gir.
Hør vår podkast om nytteverdien av 3D-printing i industrien
Ekspertise i SINTEF
SINTEF har bred ekspertise innen additiv tilvirkning via faggrupper i Trondheim, Oslo, Raufoss og Porsgrunn. SINTEFs ekspertise dekker fagområder som prosess/maskinteknologi, materialteknologi, numerisk simulering, digitaliseringsaspekter, standardisering og nye forretningsmodeller. Basert på dette kan SINTEF bidra til at ulike industrisegmenter kan nyttiggjøre seg av additiv tilvirkning.
Her er noen stikkord om SINTEF's ekspertise og prosjekter:
- Generell ekspertise innen industrielle additivprosesser og hybridprosesser, samt tilhørende materialer og materialegenskaper (metaller og plast)
- Standardisering og industrialisering
- Simuleringsverktøy for additiv tilvirkning, f.eks. topologioptimalisering av komponenter og simulering av additivprosesser
- Digital støtte for additiv tilvirkning
- Støpeformer framstilt med additiv tilvirkning
- Additiv tilvirkning av reaktorer etc til kjemisk prosessindustri
- Additiv tilvirkning i byggebransjen
- Bioprinting
- Additiv tilvirkning med funksjonelle keramiske materialer