Til hovedinnhold
Norsk English

Hva er 3D-printing?

3D-printing i SINTEF sin lab
3D-printing i SINTEF sin lab

3D-printing er en bærekraftig måte å produsere produkter på. Teknologien bygger produkter lag for lag, og den bruker svært lite materialer i motsetning til tradisjonell produksjon. Teknologien åpner mange dører for produksjonsbedrifter.

Hva er 3D-printing?

3D-printing er en måte å lage produkter på ved å bygge dem opp lag for lag.

Metoden kalles «additiv tilvirkning» fordi man legger til materialer istedenfor å fjerne de.

Her er en enkel forklaring på hvordan det fungerer:

  1. Design: Først lager man en digital modell av det man ønsker å printe. Denne modellen forteller 3D-printeren hva den skal lage.
  2. Materiale: 3D-printere bruker forskjellige typer materialer, som plast og metall. Materialet er ofte i pulverform, eller en tynn tråd.
  3. Oppbygging lag for lag: Printeren bygger gjenstanden ved å legge materialene i tynne lag, ett etter ett. Hvert lag smeltes eller bindes sammen.
  4. Ferdig produkt: Når alle lagene er lagt til, er objektet klart. Noen ganger må den rengjøres eller etterbehandles.

Lær mer i podkasten vår om 3D-printing:

Fordeler med 3D-printing

3D-printing har en rekke fordeler sammenlignet med tradisjonell produksjon:

  • Reduserte kostnader og materialsvinn: Ved å bare tilføre materiale der det er nødvendig, reduseres både materialforbruket og produksjonskostnadene.
  • Komplekse geometrier: 3D-printing gjør det mulig å produsere komplekse geometrier.
  • Ett-trinns produksjon: Teknologien gjør at man kan produsere komplekse produkter i én prosess. Da reduseres behovet for flere produksjonstrinn.

Er produktet ditt egnet for 3D-printing?

For å identifisere produkter som passer for 3D-printing er det viktig å tenke på «Design for Additive Manufacturing».

Jo flere av boksene som kan krysses av i listen under, jo større potensiale for verdiskapning.

imagedtxou.png

Begrensninger med 3D-printing

  • Dimensjonstoleranser og overflateruhet: 3D-printede objekter har ofte grovere toleranser og overflateruhet sammenlignet med deler produsert i tradisjonell maskinering.
  • Begrenset størrelse: Størrelsen på 3D-printede produkter er begrenset av størrelsen på byggekammeret og byggehastigheten til 3D-printeren. Dette setter praktiske grenser for størrelsen og antallet av produkter som kan produseres samtidig.
  • Understøttelse av overhengende flater: Ved 3D-printing kreves det ofte støttestrukturer for overhengende deler under byggeprosessen. Disse støttene må fjernes i etterkant.
  • Begrensninger i design: Metoden er ikke egnet for å produsere svært skarpe vinkler eller knivsegger, noe som begrenser mulighetene for visse typer design​​.

Slik kan SINTEF hjelpe din bedrift med 3D-printing

Om vår kompetanse

Vi har vært aktivt involvert i utviklingen og industrialiseringen av 3D-printing siden 2007. Arbeidet vårt fokuserer på løsninger for industrien, og vi er ledende innen forskning og utvikling på dette feltet.

En industricase fra SINTEF:

imageizwyb.png

Tjenester for bedrifter

Hos SINTEF tilbyr vi en rekke tjenester som dekker mange aspekter av 3D-printing.

Vår ekspertise strekker seg over en rekke teknologier, inkludert Powder Bed Fusion (PBF), Directed Energy Deposition (DED) og Design for Additive Manufacturing (DfAM).

Vi kan hjelpe deg med rådgivning om valg av teknologi, materialer og Design for Additive Manufacturing (DfAM). Vi hjelper din bedrift å navigere i det komplekse landskapet av 3D-printingsalternativer.

Videre bistår vi i utviklingen av materialer og produksjonsprosesser som er skreddersydd for å møte de kravene til din bedrift. Dermed kan dere maksimere potensialet til 3D-printing i deres produksjonsprosesser.

Som forskningspartner deltar vi i en rekke prosjekter, blant annet i internasjonale EU-prosjekter.

I tillegg til disse tjenestene tilbyr vi også utarbeidelse av kostnads- og tidsoverslag for 3D-printingsprosjekter.

Dette er en viktig del av planleggingsprosessen, slik at din bedrift kan ta informerte valg om investeringer og produksjonsplanlegging.

Ta gjerne kontakt ved behov!

imagepf7lf.png

Utforsk fagområdene

Kontaktpersoner