Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF og NTNU har fått nytt berglaboratorium

- Vil være industriens foretrukne samarbeidspartner. Laboratorieleder Joakim Eggen forteller om fasilitetene ved det nye berglaboratoriet på Valgrinda i Trondheim.
- Vil være industriens foretrukne samarbeidspartner. Laboratorieleder Joakim Eggen forteller om fasilitetene ved det nye berglaboratoriet på Valgrinda i Trondheim.
Det nye berglaboratoriet i Trondheim tilbyr unike tjenester til tiltakshavere og entreprenører som skal bygge i og av fjellet. Bygget skal også være testanlegg for innovative energiløsninger.

- Samarbeidet med NTNU gjør av vi kan tilby unike tjenester innen flere områder, for eksempel borbarhet. Vi kan jobbe med bergsikring, svelleproblematikk og naturstein under ett og samme tak, sier laboratorieleder Joakim Eggen i SINTEF.

Flere laboratorier samles under ett tak

Berglaboratoriet består av flere laboratorieenheter, som nå er samlet under ett tak. Det nye anlegget huser blant annet SINTEFs og NTNUs bergmekaniske laboratorium og -feltutstyr, ingeniørgeologisk laboratorium og SINTEFs natursteinslaboratorium. I tillegg er NTNUS oppredningslaboratorium, kjemisk-mineralogisk laboratorium og sliplaboratoriet del av det nye laboratorieanlegget.

Med Berglaboratoriet får SINTEF og NTNU helt nytt prøveprepareringsutstyr for ingeniørgeologisk testing, samt en oppgradert rigg for testing av bergbolter. SINTEF har også investert i en multifunksjonell, bergmekanisk presse. 

- Berglaboratoriet slik det fremstår i dag, er utviklet gjennom mange års samarbeid mellom NTNU og SINTEF, og med dyktige master- og doktorgradsstudenter involvert.  Dette samarbeidet vil vi fortsette med. Berglaboratoriet er et ledende forsknings- og utviklingslaboratorium, og skal være en verktøykasse for våre kunder og samarbeidspartnere, sier forskningsleder i SINTEF Lisbeth Alnæs.

Energiløsningene er bedre enn dagens forskriftskrav

Berglaboratoriet er på totalt 2600 kvm og har kostet 120 millioner kroner å bygge. Entreprenøren NCC har brukt sitt miljøkonsept «Bærekraftig byggeplass» i byggeprosessen. 

Nybygget på Valgrinda er bygget for å teste ut nye løsninger for redusert energibehov og egenproduksjon av energi. Løsningene i bygget er bedre enn dagens energikrav i byggteknisk forskrift. Integrasjonen med NTNUs energisystemer og nabobygg gir også nyttige erfaringer som kan brukes i den planlagte utbyggingen av NTNUs campus i Trondheim.

Besøk berglaboratoriene

 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson

Våre laboratorier