For å oppnå et fremtidig kraftsystem som gir samfunnet sikker, bærekraftig, konkurransedyktig og rimelig energi, er pålitelige komponenter i transmisjons- og distribusjonssystemet helt avgjørende. Disse komponentene må tåle nye påkjenninger og driftsmønstre som følge av bl.a. elektrifisering av transport og økende andel av varierende fornybar kraftproduksjon.
Våre omfattende laboratorier er helt sentrale i den eksperimentelle forskningen vår, og vi disponerer ca 5000 m2 laboratorier med avansert elektroteknisk og materialteknisk utstyr for FoU på elektrisitetsforsyning på land og offshore I tillegg har vi avansert måleutstyr for feltmålinger.
Vi utfører oppdrag for norsk og internasjonal elektroteknisk industri, energiforsyning og maritim virksomhet. Gjennom vår prosjektaktivitet deltar vi også aktivt i Master- og doktorgradsutdanningen ved NTNU.
Våre forskningsområder:
- Forvaltning av eksisterende elkraftinfrastruktur - verdiskapende forvaltning og metoder for tilstandskontroll.
- Klima- og miljøvennlige elkraftkomponenter og -materialer - for eksempel kompakte komponenter/anleggsløsninger, og bruk av miljø- og klimavennlige materialer.
- Langdistanse og offshore kraftoverføring
- Elektrifisering av transportsektoren - teknologi og løsninger for ladeinfrastruktur både for landbasert og maritim transport.
- Digitaliserte elkraftkomponenter - teknologi for tilstandskontroll og overvåking innen sensorteknologi og dataprosessering.
- Avdelingen er lokalisert på SINTEF Energy Lab, Anne Martha Kvams veg 35, Trondheim
- Medarbeidere i avdeling Elkraftteknologi