Nytt verktøy for klimaregnskap av fisk
En ny nettkalkulator skal gjøre det enklere for norske sjømatprodusenter å granske og dokumentere klimasporet sitt.
En ny nettkalkulator skal gjøre det enklere for norske sjømatprodusenter å granske og dokumentere klimasporet sitt.
I prosjektet CYCLE skal industri og forskere samarbeide om å utnytte mat som i dag ikke når butikkhyllene. Hvert ledd fra produksjon til prosessering skal optimaliseres – og hver ressurs skal utnyttes til siste trevl.
Prosjektet skal utvikle konsepter for automatisk orientering, singulering og sortering av hel laks basert på ytre kvalitetsegenskaper. Disse arbeidsoppgavene gjøres manuelt i dag og krever store arbeidsressurser i et krevende arbeidsmiljø.
Prosjektet skal dokumentere prosessen for halvfabrikata marinerte sildeprodukter. Dagens marineringsprosess av sild er tidkrevende og det mangler grunnleggende kunnskap om prosessen. Næringen ønsker å dokumentere hvordan ulike prosessbetingelser, som...
Trio Food Processing Machinery AS (Trio FPM) har utviklet en prosesslinje for fjerning av pinnebein i pre-rigor laksefilet. Teknologien er basert på et patent som Trio har og som i hovedsak består i å kutte forankringen av pinnebeina inne i fileten...
I prosjektet ProHealthPelagic, vil det bli sett på hvordan man kan ivareta de helsefremmende komponentene i sild og makrell gjennom ulike prosesseringsledd slik som salting, marinering og varmebehandling. Det fokuseres på to produkter: Makrell i...
SINTEF, Norut og Havforskningsinstituttet har utarbeidet en rapport som omhandler status og fremtidige muligheter for de marine næringene i Nord-Norge, i et tidsperspektiv frem mot 2050. Det blir pekt på utfordringer og flaskehalser for fremtidig...
Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet direkte fra noten til et annet fartøy (overpumping), med utgangspunkt i et...
Oppdrettsnæringen står overfor en fremtidig underdekning av fiskeolje som fettkilde i fôr, og det er behov for å finne alternative EPA og DHA-kilder. Marine mikroalger er lansert som en mulig løsning på problemet.