Med sitt store areal og justerbare vanndybde er bassenget ideelt for testing av konstruksjoner i både dypt og endelig vanndybde.
Nøkkelfunksjoner ved Havbassenget:
- Stort vannflateareal på 80 m (L) × 50 m (B) × 0–10 m (D). Den justerbare bunnen dekker 42 × 48 m av bassengområdet.
- Justerbar vanndybde fra 0 til 8,7 m ved bruk av bevegelig bunn.
- Bølger ved hjelp av padle-type bølgemaskiner på to sider av bassenget, som kan produsere regulære, irregulære og ekstreme bølger, både lange- og kortkammende.
- Strøm i bassengets lengderetning. Justerbar strømhastighet med trekantet vertikal profil.
- Vind ved hjelp av et bevegelig viftebatteri som kan blåse mot testoppsettet fra ulike retninger. Både konstant og varierende vind (predefinertspektrum) kan simuleres.
- Takmontert vogn for å følge selvkjørende modeller eller sleping av modeller i hastigheter opptil 4,5 m/s. Vognens kontrollsystem kan settes opp til å følge en modell eller kjøre i forhåndsdefinerte mønstre, noe som muliggjør automatisert testing.
- Kabeldrevet parallellrobot (CDPR) for påføring av ytre laster på modeller. Typisk brukt til å simulere fortøynings- eller vindlaster ved hjelp av cyber-fysisk testing.
Nøkkelinstrumentering:
- Optisk posisjonsmåling over og under vann.
- HD-kamerasystem over og under vann, inkludert bruk av utvidet virkelighet (Augmented Reality) for informasjonsvisning.
- Stort utvalg av høyoppløselige sensorer for måling av strekk, interne laster, bølgelaster, bølgehøyder, strømhastighet og -retning.
Eksempler fra Havbassenget
Bruksområder
Vår toppmoderne fasilitet gir essensiell støtte til industri og forskningsmiljøer innen et bredt spekter av havteknologier:
Havvind
Vi gjennomfører grundig testing av flytende vindturbin-konsepter under realistiske forhold. Vår sanntids hybride modelltestmetode benyttes ofte for aerodynamiske laster, og muliggjør fleksibel testing med varierende grad av nøyaktighet – fra konstant til turbulent vind. Vi tester både stive og fleksible turbinmodeller, og kan dermed hente ut både strukturelle responser og laster.
Skips-hydrodynamikk
Vi har ekspertise i å evaluere viktige aspekter ved skipets ytelse, inkludert sjøegenskaper, manøvrering og motstand. Dette sikrer optimal design for effektivitet og sikkerhet.
Olje- og gassinfrastruktur
Vi har ekspertise i å evaluere viktige aspekter ved skipets ytelse under realistiske operasjonsforhold. Dette inkluderer undersøkelser av blant annet sjøegenskaper og manøvreringsegenskaper, dynamisk stabilitet, bølgelaster og vann på dekk, samt energieffektivitet i reelle sjøforhold. Vår omfattende erfaring med å koble simuleringer og kontrollsystemer til fysiske modelltester inkluderer vurdering og verifisering av ytelsen til dynamisk posisjonering (DP) og autonome fartøy i et kontrollert laboratoriemiljø, hvor feilmoduser og ekstreme forhold kan undersøkes.
Akvakultur
SINTEF Ocean har spilt en sentral rolle i utviklingen av både tradisjonelle og innovative oppdrettsteknologier, og har kontinuerlig videreutviklet våre modelltestmetoder for å møte industriens behov. Vi måler både laster på og responsen til stive, semistive og fleksible oppdrettsanlegg. Vi har avanserte måleverktøy både over og under vann.
Hvorfor velge SINTEF?
Vår avanserte storskala fasilitet er designet for å håndtere store modeller, og sikrer minimal bølgerefleksjon for nøyaktige resultater. Denne infrastrukturen, kombinert med vår unike problemløsningsevne, gjør oss i stand til å håndtere et bredt spekter av komplekse utfordringer innen havnæringene.
I tillegg til våre avanserte fasiliteter, vil du dra nytte av det tverrfaglige miljøet hos SINTEF Ocean. Vi er i frontlinjen av kunnskapsutvikling og avanserte simuleringsverktøy som direkte støtter havnæringene. Vårt nære samarbeid med NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) styrker vår kapasitet ytterligere, og gir tilgang til et bredt spekter av forskning og akademisk ekspertise.
Norsk havteknologisenter
Vi bygger nå et nytt havbasseng og et nytt sjøgangs- og manøvreringsbasseng som vil inngå i det nye Norsk havteknologisenter. Dagens havbasseng vil være i drift frem til det nye havbassenget og sjøgangs- og manøvreringsbassenget står klart. Mer informasjon om Norsk havteknologisenter finner du her: Norsk havtekonlogisenter.