Over en tredjedel av energien som brukes i Norge brukes i bygninger. Det er et stort potensial for å redusere energibruk i bygningsmassen gjennom energieffektivisering og frigjøre elektrisitet fra bygg til andre sektorer.
Vi arbeider innen disse områdene:
- Energibruk i bygg og energimålinger: SINTEF samler inn energimålinger og analyserer energibruksmønstre for ulike bygningskategorier.
- Lastprofiler i bygg: SINTEF simulerer forventet timeslast i et område med bygg basert på klima, bygningskategorier og bygningsmassens alder
- Elbillading i bygg: SINTEF analyserer energibruk tilknyttet elbillading. Elbillading ansees som en fleksibel energilast, siden det ofte er mulig å flytte tidspunktet for ladingen.
- Bruk av solenergi i bygg: Solenergianlegg produserer energi som kan benyttes i bygg og nabolag. SINTEF analyserer hvordan denne energiproduksjonen passer overens med energibruk i byggene.
Typiske prosjekter for oss er:
- Nullutslipp nabolag FME ZEN
- Sluttbrukerfleksibilitet i bygninger og hvordan dette påvirker resten av energisystemet
- Potensial og barrierer for energieffektivisering i norske næringsbygg
- Nettplanlegging og bedre prosjektering av bygg som spiller på lag med fremtidens fornybare energisystem
- Climate and culture-based design and market valuable technology solutions for Plus Energy Buildings
- Teknologiløsninger og forretningsmodeller for totalrenovering av boligbygg i Europa
- Zero emission transport system based on electric vehicles running on green energy
- Datainfrastruktur for energifleksible og sunne bygninger
Hvorfor velge SINTEF?
SINTEF forsker på energibruk i enkeltbygg, på områdenivå og for den nasjonale bygningsmassen. Ved å kombinere faktiske måledata med simuleringer og kunnskap om enkeltkomponenter i byggene, kan vi gjøre realistiske og helhetlige analyser av energibruk i bygg.