Til hovedinnhold
Norsk English

Norsk byggenæring er med når EU satser på energieffektivisering

Etterisolering er god energieffektivisering. Her monteres Hunton Nativo® Trefiberisolasjon Plater i SINTEFs Test Cell, hvor egenskapene testes i et realistisk bruksmiljø. Produktutviklingen inngår i et større EU-prosjekt for klimavennlig oppgradering av bygg.
– Mange bedrifter er nok ikke klar over mulighetene som ligger i EU-finansierte FoU-prosjekter, tror Inger Gamme i byggevareprodusenten Hunton.

Oppvarming av bygg står for store klimautslipp og høy energibruk. Derfor satser EU tungt på energieffektivisering av bygningsmassen, og finansierer FoU-prosjekter der forskere og produsenter går sammen for å utvikle nye og smartere produkter.

SINTEF og Hunton har samarbeidet i flere prosjekter tidligere. Nå er begge partnere i EU-prosjektet EASI ZERo som utvikler ulike byggematerialer for klimavennlig energioppgradering.

Utvikler mer effektiv trefiberisolasjon

-  For Hunton er dette en unik mulighet til å videreutvikle produktene våre, sier senioringeniør Inger Gamme.

Huntons isolasjonsplater av trefiber skal få bedre fukt- og isolasjonsegenskaper, samtidig som produksjonen skal bli mer effektiv med et lavere karbonavtrykk. 

Forsker Alessandro Nocente og kollegaene har undersøkt materialene i SINTEFs laboratorier. 

Først ble isolasjonsmaterialet testet på ulike måter, og etter modifikasjoner fikk materialet bedre isolasjonsevne. Deretter ble platene montert i en fullskala veggkonstruksjon i SINTEFs Test Cell-laboratorium. Der overvåkes ute- og innetemperatur, fuktforhold og varmetap i kontrollerte, realistiske omgivelser.

Forskerne har også vurdert hvordan isolasjonsevnen utvikler seg over tid.

-  I et klimaskap blir materialene eksponert for høye og lave temperaturer, og fuktighet. Eksponeringen foregår i sykluser som simulerer aldring i et akselerert tempo, forklarer Nocente.

I tillegg har forskerne undersøkt hvor lett det er å montere og demontere materialene, og om de egner seg for gjenbruk eller resirkulering. Montøren ble derfor filmet når platene ble montert i Test Cell laboratoriet.

Til slutt undersøkte de hvordan produksjonsprosessen påvirkes av nye egenskaper i isolasjonsmaterialet. 

-  Så langt ser det lovende ut, noen få tester gjenstår, men etter alt å dømme iverksettes endringene i produktet i løpet av året, sier Inger Gamme.

Tror ikke byggenæringen er klar over mulighetene

Hunton har tidligere deltatt i IPN-prosjekter (innovasjonsprosjekt i næringslivet) med finansiering fra Forskningsrådet. Dette er første gang de er med i et EU-prosjekt, og Gamme tror mange i byggenæringen ikke er klar over mulighetene. 

Ved å delta i prosjektet blir 70 prosent av kostandene til produktutvikling finansiert av EU.

– I tillegg er det nyttig å være en del av et prosjekt med felles milepæler, det gjør at ting skjer raskere enn om vi hadde gjort alt på egen hånd. 

– Budsjetteringen og rapporteringen er nok noe mer omfattende enn vi er vant til i andre prosjekter, men det er absolutt verdt innsatsen. Vi vil helt klart vurdere å bli med i flere EU-prosjekter, sier Gamme.

Hele næringen blir mer lønnsom og bærekraftig

SINTEF har deltatt i og ledet en rekke EU-prosjekter, og erfaringen er at det fins store muligheter for både private og offentlige som ønsker å utvikle virksomheten og produktene sine.

- Kunnskapen som utvikles, skal ikke bare komme partnerne til gode. Hele næringen får hjelp til å bygge mer bærekraftig, sier Nocente.

Når prosjektet er avsluttet, vil en rapport om gode løsninger for montering og demontering bli tilgjengelig for hele bransjen. Det gjør overgangen til en sirkulær byggenæring enklere.

EU-prosjektet EASI ZERo

  • EASI ZERo utvikler produkter og fasadesystemer for energioppgradering av eksisterende bygg. Målet er energirenovering med lavt karbonavtrykk. 
  • Systemene skal fungere i hele Europa, derfor kartlegges også standarder og regelverk som gjelder i ulike land. Undersøkelser av markedspotensial og markedsføring er også en del av prosjektet.
  • Partnere i prosjektet er materialprodusenter og forskere. Forskningsinstitusjonene bidrar med faglig ekspertise, testing og tilgang til avanserte laboratorier for produsentene.
  • SINTEF tester og dokumenterer løsningene som utvikles, både materialer, produkter og systemer.

EASI ZERo

Ønsker du å utvikle dine produkter og tjenester i samarbeid med Europas fremste fagmiljøer? 

Kontakt SINTEF for å høre om mulighetene.

 

Prosjektinformasjon

Prosjektvarighet:

01.01.2023 - 31.12.2025

Kontaktperson:

Alessandro Nocente

Kontaktpersoner