Under klippfiskproduksjon fjernes deler av ryggen til fisken. Tidligere ble ryggene hentet fra klippfiskbedriftene gratis og brukt i fiskemel og -oljeproduksjon, men en nylig endring gjør at bedriftene i dag må betale for å kvitte seg med ryggene som avfall.
Klippfiskrygger består hovedsakelig av bein, men også fiskekjøtt og svømmeblære. Klippfiskbedriftene ønsker i dag å kunne bruke ryggene til å produsere produkter til markeder som helsekost, fôr til kjæledyr, fôr og gjødsel.
I et tidligere prosjekt (VOLUM) har det vist seg at mekanisk separasjon har størst potensiale for å møte bedriftenes behov for en rask løsning med lav teknologiterskel som fører til nye produkter for eksisterende markeder med lønnsomhet.
Mekanisk separasjon av klippfiskrygger vil resultere i to fraksjoner; en proteinfraksjon og en beinfraksjon. Proteinfraksjonen er som en kjøttfarse og kan få høyere verdi i fôr, fôr til kjæledyr og ernæringsmarkedene. Beinfraksjonen er rik på fosfor og kalsium og kan potensielt brukes til gjødselproduksjon eller som kalsiumprodukt.
I prosjektet skal det gjennomføres mekanisk separasjon av klippfiskrygger i industriell skala med mål om å finne de beste betingelsene for gode produkter. Råstoffkvaliteten og holdbarhet skal også undersøkes, samt frysing av produktene og egnethet til emballasje. Produkt- og markedsmuligheter skal også undersøkes.
Prosjektet tar sikte på å etablere et solid kunnskapsgrunnlag for optimal produksjon av klippfiskrygger med høy verdiskaping.