Rundt 20 prosent av maten som produseres i Europa går til spille!
Utvikling og testing av innovasjoner
ZeroW tar direkte tak i denne utfordringen, gjennom å utvikle og teste et sett av innovasjoner under realistiske forhold. Målet er å kunne levere ambisiøse reduksjoner i matsvinn og mat-tap i alle ledd i matverdikjeden – fra før innhøsting til maten blir spist.
Mål om 25 prosent reduksjon i matsvinn
Når prosjektet er ferdig på slutten av 2025, er målet å ha nådd 25 prosent reduksjon i matsvinn på mikronivå gjennom innovasjoner som er utviklet og tatt i bruk i ni systemisk innovasjon levende laboratorier (SILLs). Vi bruker en systemisk tilnærming for å utvikle og evaluere innovasjonene i prosjektet.
Innovasjonene er innrettet mot:
- Gårdbrukere: avlingsplanlegging basert på maskinsyn, som reduserer svinn i veksthus; Mobile prosesseringsenheter som gjør frukt- og grøntrester til verdifulle produkter
- Prosessering: Automatisk sortering av frukt med «skjønnhetsflekker»; prosesser som gir økt holdbarhet
- Emballasje: Nedbrytbar emballasje og intelligent merkelapp som også gir en indikasjon på faktisk tilstand/holdbarhet
- Butikker: Behandling g av usolgte rester i butikker slik at det kan bli mat for mikroalger
- Forbrukere: Kampanjer for å informere og oppmuntre forbrukere til å gjøre valg som reduserer matsvinn i husholdningene
EU-prosjekt
ZeroW er et EU-prosjekt med et totalbudsjett på 12 millioner Euro, og det handler om systemisk innovasjon for å få slutt på matsvinn. EU-kommisjonen følger prosjektet og resultatene fra det nøye, med tanke på utvikling av framtidas lovgiving rundt reduksjon av matsvinn.