Til hovedinnhold

Tingenes internett

Tingenes internett gjør ting smarte

Tingenes internett er teknologien som kobler gjenstandene våre til internett og gjør dem smarte. Biler, kjøleskap og produksjonssystemer på arbeidsplassen er bare noen eksempler på ting som er i stand til å kommunisere med hverandre og med oss mennesker.

Tilgang til internett tas i dag for gitt uansett hvor man måtte befinne seg, og blir ansett som like grunnleggende som vann og elektrisitet. Dette gjelder ikke lenger bare for oss mennesker, men også for tingene våre. I tillegg til tradisjonelle oppgaver som å måle, behandle og lagre data gjør tilgangen til internett det mulig for ting å kommunisere data seg imellom og videre til oss mennesker. Dermed er ord som "intelligent" og "smart" ikke lenger kun forbeholdt oss mennesker. Økt kapasitet og hastighet i trådløse nett har bidratt til at tingene som omgir oss har blitt mer avanserte og så smarte at de kan utnytte intelligente kommunikasjonsløsninger og skybaserte tjenester.

Tingenes internett, eller Internet of Things (IoT) på engelsk, revolusjonerer måten vi mennesker kommuniserer på, gir innsikt og skaper nye forretningsmuligheter. Vi forventer et eksponentielt voksende IoT-marked. Spesielt er utrullingen av 5G en viktig teknologi for denne utviklingen.

I SINTEF jobber vi aktivt med forskning og utvikling av teknologi, tjenester og applikasjoner innen tingenes internett. Vi har spisskompetanse på blant annet kommunikasjonssystemer, navigasjon, posisjonering, sensorer, datahåndtering, dataanalyse, informasjonssikkerhet og kunstig intelligens. I samarbeid med næringsliv og offentlig sektor utvikler vi innovative, bærekraftige og digitale løsninger for fremtidens tingenes internett.

Kontaktperson

Bengt Holter

Bengt Holter

Forskningsleder

Hør SINTEFs podkast «Smart forklart» om hvordan IoT-teknologi brukes til å løse parkeringskaoset for elsparkesyklene her:

Hør alle episodene av podkastserien «Smart forklart» her.

Nyheter

Skal løse parkeringskaos for el-sparkesykler

SINTEF er forskningspartner i flere av de nye innovasjonsprosjektene for næringslivet som Norges forskningsråd varslet støtte til denne uka. Ett av dem kan løse parkeringskaoset for el-sparkesykler.

Tingenes internett kan reddes

De smarte dingsenes inntog er blitt kalt en tikkende bombe for IT-sikkerheten. Men viten som alt finnes, kan avverge smellet.

Prosjekter