
SINTEF styrker forskningsmiljøet på betong
Ved å samle kreftene internt og med SINTEF Narvik AS på laget, er SINTEF enda bedre rustet til å møte byggenæringens økende etterspørsel etter kunnskap om bærekraftig betong.
Ved å samle kreftene internt og med SINTEF Narvik AS på laget, er SINTEF enda bedre rustet til å møte byggenæringens økende etterspørsel etter kunnskap om bærekraftig betong.
Å holde betongen varm på vei fra blandeverk til byggeplass, gir bedre, billigere og mer miljøvennlig betong. En ny type betongbil kan bidra til mindre svinn og bedre kvalitet på det viktige byggematerialet.
Hvert år bygges det ti kubikkilometer, noe som tilsvarer et Mount Everest, i betong. Det gir enorme klimagassutslipp. Men en ny, miljøvennlig sement kan bidra til å redusere det globale fotavtrykket.
Resirkulert tilslag med tilfredsstillende egenskaper er benyttet i Liveien i Stavanger. Laboratorietester hos Velde og SINTEF viser at materialet vil være et godt og klimavennlig alternativ til naturlig tilslag.
Forskere har undersøkt hva som skal til for å få fart på overgangen til lavkarbonbetong med CCS, som kan få ned klimagassutslippene i byggeprosjekter. Stikkord er fordeling av den økonomiske byrden.
Betong er et av verdens mest anvendte materialer og anses som en klimaversting. Men det er utviklet gode løsninger som bare venter på å bli tatt i bruk.
Dersom man lykkes med å bruke aluminium som armering i store betongkonstruksjoner, vil det revolusjonere betongindustrien. Det vil også redusere klimafotavtrykket fra byggenæringen betraktelig. Alt tyder på at det går veien.
I prosjektet SiteCast har aktører fra hele verdikjeden gått sammen for å øke konkurranseevnen for plasstøpte betongkonstruksjoner.
Alle sa «dette går ikke». Nå er forskere i ferd med å lage en type betong som vil spare miljøet for store CO2-utslipp.
Det viser et pilotforsøk i RESGRAM-prosjektet.
Et nytt forskningsprosjekt har som mål å gjøre tunnelkledninger med sprøytebetong til et enda bedre alternativ, også når det gjelder klimagassutslipp.
Samarbeidsprosjektet EnDurCon skal skape gode rammer for bærekraftig bygging av betongkonstruksjoner.
Gravemasser i form av løsmasser med jord og stein fra byggeprosjekter i urbane områder representerer en ressurs for utvikling og resirkulering. Egenskaper, bruksområder og hva som bør dokumenteres, blir nå undersøkt i forskningsprosjektet RESGRAM.
Land er en begrenset ressurs i Singapore. Store, flytende konstruksjoner er et attraktivt alternativ for å skape areal som er bærekraftig og tilpasningsdyktig til klimaendringer.
Resultater fra prosjektet "Kortreist betong" blir presentert på Svalbard 11. mai.
Byggforskserien har oversikt over egenskaper og bruksområder for sement og betong.
Norsk blåleire viser seg å være et klimavennlig alternativ til sement i betong. Et deponeringsmateriale kan dermed bli en ressurs.
Egenskapene til fersk betong påvirker sluttresultatet, og mye kan skje med betongens egenskaper på veien fra produsenten til byggeplassen. Kvalitetssikring i alle ledd er nødvendig for å oppnå en konstruksjon med ønsket levetid.