Til hovedinnhold
Norsk English

Slik kan vi nå klimamålene og lykkes med grønn omstilling

Fra venstre: Lise Winther, Edgar Hertwich, Einar Tyssen, Eli Aamot og Stein Mortensholm. Foto: Stig Larssæther/NTNU
For å nå klimamålene må innsatsen i løsninger som gir oss en bærekraftig økonomi i et klimanøytralt samfunn økes massivt. Under Arendalsuka 2022 møttes forskning, industri og virkemiddelapparat til samtale om hvordan man kan møte klimautfordringen med stor nok innsats til å nå målene i tide.

2020-tallet er skaleringens tiår. For å nå klimamålene må innsatsen i løsninger som gir oss en bærekraftig økonomi i et klimanøytralt samfunn økes massivt. Ny og mer klimavennlig teknologi må utvikles i alle bransjer og sektorer, og den må modnes og rulles ut raskere enn noensinne før.

EU har tatt opp hansken. På dette arrangementet blir du kjent med EUs Innovasjonsfond, som er et av verdens største fond for klimateknologi. Fondet er et virkemiddel for å omsette EUs klimastrategi European Green Deal til praksis, hvor målet er en grønn europeisk økonomi med netto nullutslipp i 2050.

Fram mot 2030 skal mer enn 20 milliarder euro deles ut til prosjekter som gir store utslippsreduksjoner. Høsten 2023 kommer en ny utlysningsrunde hvor det er til sammen tre milliarder euro å søke om for de norske virksomhetene som er lengst fremme på å utvikle klimavennlig teknologi.

I arrangementet vil du også møte eksperter fra NTNU og SINTEF som sammen med aktører fra norsk industri og virkemiddelapparat vil fortelle om eksempler på europeiske prosjekter vi kan omsette til nytte her hjemme, og suksesshistorier om hvor langt vi er kommet på veien mot en grønn norsk økonomi.

CO2-utslipp som ved hjelp av bioteknologi blir til nyttige produkter i stedet, erfaringer fra oppskaleringen av den europeiske hydrogenøkonomien og erfaringer fra en norsk virksomhet som lyktes med å nå opp i konkurransen om EUs Innovasjonsfond sin milliardtildeling sommeren 2022 er blant stikkordene når vi ønsker velkommen til et møte dedikert til å sette fart på grønn omstilling av norsk økonomi.

Møtet ble arrangert av SINTEF, NTNU Bærekraft og Enova onsdag 17. august 2022. 

Medvirkende 

Eli Aamot, Konserndirektør SINTEF Industri 
Edgar Hertwich, Professor, international chair, NTNU
Jo-Kristian Stræte Røttereng, Seniorrådgiver, nasjonalt kontaktpunkt for EUs Innovasjonsfond, Enova
Lise Winther, SVP Upstream Projects and Technologies, Yara
Einar Tyssen, CEO, Removr
Tor Isachsen, Prosjektdirektør, Biozin

Samtalen ledes av Stein Mortensholm, kommunikasjonssjef i SINTEF Industri. 

Kontaktpersoner