ES-09 Prognosering av fremtidig elektrisitetsbehov
Kontaktperson
Motivasjon og relevans
Det europeiske og norske energisystemet er i endring - andelen fornybar kraft øker, samtidig som fossile brensler gradvis fases ut. Når mer og mer av energiforbruket skal bli elektrisk, legger dette et stort press på strømnettet. Nettselskapene har i oppgave å bygge ut det norske strømnettet i takt med behovet – men de siste årene har flere rapporter slått fast at vi har for lite kapasitet i strømnettet. Hvorfor har ikke nettselskapene klart å forutse behovet? Det norske kraftsystemet opplever store økninger i kraftetterspørsel som krever endringer i grunnleggende metoder og forbedrede beslutningsunderlag for å forutse investeringsbehovene.
Bakgrunn
ProgLast er et prosjekt som skal utvikle en metodikk for langtidsprognosering av etterspørsel etter kraft, både energi og effekt. Prosjektet foregår i samarbeid med 12 norske nettselskaper og Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE). Nettselskapene må lage effektprognoser hvert 2. år, og prognosene må si noe om utviklingen 20 år frem i tid. Litt av utfordringen med måten det har blitt gjort på hittil, er at de ulike selskapene har ulike måter å lage prognosene sine på, slik at det har vært vanskelig å sammenlikne prognoser fra et sted med et annet. En annen utfordring er at metodene ikke raskt nok har greid å tilpasse seg de samfunnsendringene som påvirker hvor mye elektrisk energi og effekt vi bruker – og som det dermed må bygges ut mer nett for. I prosjektet så deles strømforbruket inn i to kategorier: «vanlig forbruk» og større forbrukskunder. De store kundene er enkeltkunder, som for eksempel en batterifabrikk, som trenger mye effekt. Det vanlige forbruket, derimot, er «alle oss andre» og påvirkes for eksempel av befolkningsutvikling, samt andre drivere og trender i samfunnet.
Oppgave
Arbeidet knyttes til videreutvikling og testing av effektprognoseringsverktøy som skal lage prognoser for effektutvikling på regionalnettstasjoner (dvs. aggregert effekt for et større område).
Oppgaven består i å:
- Sette seg inn i hvordan effektprognosene i kraftsystemutredninger tradisjonelt sett har vært gjort, og hvordan en forenklet versjon av dette er implementert i NVEs PlanNett-tjeneste
- Lage en oversikt over nye drivere og trender i samfunnet som påvirker vanlig elektrisitetsforbruk (f.eks. befolkningsutvikling, energieffektivisering, økonomisk utvikling, elektrifisering) og foreslå datakilder som kan brukes som grunnlag for å hensynta disse i effektprognoser
- Bruke dataanalyse og statistikk for å vise hvordan ulike drivere kan påvirke elektrisitetsforbruket
- Lage Python-skript som demonstrerer hvordan driverne påvirker effektprognoser for vanlig forbruk
Oppgaven knyttes til prosjektet «Prognosering av fremtidig etterspørsel etter energi og effekt» (IPN ProgLast).
Forutsetninger
Det er en fordel at sommerjobberen har kjennskap til (eller evne til å sette seg inn i):
- Programmering (fortrinnsvis Python)
- Statistikk
- Dataanalyse
- Kraftsystemet, spesielt regionalnett
Hovedveilder: Susanne Sandell
Medveiledere: Ivar Bjerkebæk og Iver Bakken Sperstad
Slik søker du:
Søknad, CV og karakterutskrifter lastes opp der du søker.
Hos SINTEF Energi kan du søke på opptil tre sommerjobber. Om du søker på flere sommerjobber sender du en samlet søknad. Jobbnummer for de ønskede jobbene legges som overskrift i søknadsteksten i prioritert rekkefølge (f.eks GT-01, TE-04 ...). Vi gjør oppmerksom på at søkere kan vurderes for andre sommerjobber enn de har søkt på.
Stillingene fylles fortløpende. Vi anbefaler deg derfor å søke tidlig.
Søk her
Søknadsfrist er 12. november kl 23.59.
Se alle sommerjobber i SINTEF Energi