Til hovedinnhold
Norsk English

WAPS-IT: Internasjonalt opplæringsprogram for vindassisterte fremdriftssystemer

Målet er å sikre nødvendig kompetanse både ombord og på land for optimal og sikker drift av skip med vind-assistert propulsjon (WAPS), slik at industrien kan investere i og skalere opp WAPS.

Kontaktpersoner

Å utnytte tilgjengelig vindenergi krever dyktige sjøfolk som forstår hvordan disse teknologiene fungerer, og som kan tilpasse og forbedre eksisterende navigasjons- og manøvreringsprosedyrer deretter. 

Erfaringene fra skipet SC Connector viser at den utnyttede effekten fra deres Flettner-rotorsystem kan variere mellom 0 og 10 MW under samme vindforhold – avhengig av mannskapets evne til å operere rotorene og skipet

Med den raskt økende interessen for og bruken av vinddrevet fremdriftsteknologi – og med en forventet dobling av antall WAPS-fartøy hvert år det neste tiåret – må nødvendig opplæring i WAPS være effektiv, skalerbar, standardisert og overførbar.

Prosjektet WAPS-IT, initiert av Seatrans og Stödig Ship Management i samarbeid med rederiet Odfjell Management, anerkjenner den avgjørende rollen sjøfolk spiller i implementeringen av ny teknologi for å redusere utslipp i skipsfarten.

Det treårige innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN), med medfinansiering fra Norges forskningsråd, skal bidra til utviklingen av nødvendig maritim kompetanse for optimal og sikker drift av WAPS-skip.

Forventede resultater er:

  • En omfattende læreplan, kompetansematrise og spesifikasjon av opplæringsbehov.
  • Skipsspesifikke og generelle opplæringsprogrammer for fartøy med WAPS.
  • Forslag til industristandard for et internasjonalt akkreditert opplæringsprogram for fartøy med WAPS.
  • Innspill til STCW-konvensjonen.
  • Kravspesifikasjon for treningssimulator for WAPS.

Toppbildet består av  "SC Connector”. Foto: Sea-Cargo. Og  "Bow Olympus”,. Foto: Ruben Soltvedt/Odfjell. Begge bilder gjengitt med tillatelse.

Konsortium:

Kollasj med logoer

Nøkkelinfo

Prosjektvarighet

2025 - 2027

Finansiering

Prosjektet er et Innovasjonsprosjekt i næringslivet (IPN) finansiert av Norges Forskningsråd.