
Hovedmålet er å utvikle harmoniserte, høy-presisjons overvåkingssystemer på tvers av Europa og Kina, som gir bedre forståelse og forvaltning av terrestriske økosystemer.
Prosjektet BioClima ble lansert som et banebrytende svar på det økende behovet for integrert overvåking av biologisk mangfold og klima. Bygget på et fundament av vitenskapelig samarbeid mellom EU og Kina, samler BioClima ledende forskningsinstitusjoner, miljøorganisasjoner og teknologipartnere for å utvikle en enhetlig tilnærming til økosystemovervåking. Prosjektet benytter kunstig intelligens, fjernmåling og bakkebasert datainnsamling for å utvikle avanserte overvåkingssystemer som kan levere tidsriktige, presise og handlingsrettede innsikter i tilstanden til terrestriske økosystemer. Med et sterkt fokus på etisk databruk og inkluderende involvering av interessenter, fremmer BioClima ikke bare vitenskapelig innovasjon, men også internasjonalt samarbeid. Arbeidet støtter utviklingen av robuste, vitenskapsbaserte miljøpolitikker som adresserer både klimaendringer og tap av biologisk mangfold, og bidrar dermed til en mer bærekraftig og motstandsdyktig fremtid.
BioClima koordineres av University of West Bohemia. SINTEF vil bidra til å etablere og forbedre standarder for observasjonssystemer for biologisk mangfold og klimaendringer i terrestriske økosystemer; utvikle en felles EU-Kina plattform for observasjon og demonstrasjon av biologisk mangfold; og fremme romlige og AI-forsterkede analysemodeller for integrering og overvåking av klima og biologisk mangfold. SINTEF vil ha en sentral rolle som tilrettelegger for samarbeidet mellom EU og Kina.