Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF-forsker med i dokumentar av Emmy-nominert regissør

Emmy-nominerte Ian Cheney sin nye dokumentar, The Arc of Oblivion, undersøker sporene menneskeheten legger igjen på kloden vår. I filmen blir Cheney med SINTEF-forsker Ida Beathe Øverjordet på forskningstokt til Arktis på leting etter legemidler i naturen.

I filmen tar Øverjordet med filmteamet til Ny Ålesund på Svalbard for å se etter spor vi mennesker setter i en natur som ellers ser uberørt ut. Forskningen til Øverjordet viser at rester av både ibuprofen og antidepressiver er å finne i marine organismer i fjorden der avløpsvannet fra Ny Ålesund slippes ut.

- Dette er problematisk, fordi disse stoffene er designet nettopp for å påvirke biologiske prosesser i kroppen, og når de tas opp i marine dyr og organismer kan også deres naturlige biologiske prosesser og adferd endre seg, sier Øverjordet og fortsetter: - Enda mer problematisk blir dette når man tenker på at det i Arktis er vanlig at kloakken slippes direkte ut i fjord eller sjø uten rensing, både fra land og fra cruisebåter. 

IMG_7582_rotated.jpg Øverjordet med regissør Ian Cheney og sønnen hans, som også er med i filmen.

Arktisk forskning når et nytt publikum

Tematikken Øverjordet tar opp i dokumentaren er en del av forskningen som pågår i SINTEF, blant annet i prosjektene CLIMAREST og Pharmarine.

Dokumentarfilmen hadde sin internasjonale premiere i København 18. mars hos CPH:DOX filmfestival, hvor partnerlisten inneholdte blant andre Netflix, som allerede strømmer flere av Cheney sine dokumentarfilmer.

- Det har vært en veldig spennende reise å være med på dette prosjektet, og jeg er glad for at The Arc of Oblivion can sette denne forskningen på dagsordenen for et nytt og bredt publikum, sier Øverjordet.

IMG_7585_rotated.jpg Øverjordet på premieren.

Se filmtraileren her: 

 

Utforsk fagområdene

Kontaktperson