Til hovedinnhold
Norsk English

Prisdryss til helseforskere i SINTEF

Foto: Thermosaver/Mixmaster AS
Denne redningsbagen fra Thermosaver reduserer varmetapet effektivt, er enkel å pakke med seg for redningsmannskapet og bidrar til at evakuering går fortere. Nå har den fått pris for utmerket design. Foto: Thermosaver/Mixmaster AS
En isolasjonspose som kan redde mennesker i nød og en løsning som gjør at pasienter kan leve fullverdige liv hjemme istedenfor på sykehus. Begge innovasjonene vant denne uka DOGA-merket for design og arkitektur.

- Dette henger høyt. Her får vi en pris for å ta noe fra en tanke til en faktisk løsning, og det er en stor anerkjennelse av måten vi jobber på, jubler seniorforsker Øystein Wiggen i SINTEF.

Han er en del av laget med helseforskere som i tett samarbeid med Haukeland Universitetssykehus og selskapet Thermosaver AS har utviklet en redningsbag som gjør det lettere å håndtere nedkjølte pasienter på riktig måte.

Hvert sekund teller om du behøver hjelp i kulda. Da gjelder det å ha noe som effektivt reduserer varmetapet, er enkelt å pakke med seg i sekken for en redningsarbeider og som også kan bidra til at evakueringen går fortere. Alt dette gjør Thermosaver redningsbag.

- Røde Kors har erfart at det tar halvparten av tiden å pakke inn en pasient i Thermosaver sammenlignet med tradisjonelle metoder. Det øker sjansen for å redde liv, forteller seniorforsker Tore Christian Storholmen Bjørsvik.

Se hvordan isolasjonsposen fungerer her.


Bedrer livskvaliteten under behandling

Ifølge prisutdelerne selv er DOGA-merket Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur til å skape verdi for miljø, samfunn og økonomi.

Blant årets 31 vinnere, finner vi enda et prosjekt som har gått fra idé til virkelighet med SINTEF som designere.

- Det er veldig stas, smiler forsker Silje Bøthun.

Hun har jobbet med en nyskapende samarbeidsmodell ved Kristiansund sykehus som gjør det mulig for pasienter, som ellers ville vært innlagt, å leve fullverdige liv hjemme.

- Målet er å bedre livskvaliteten mens du har behov for behandling, forklarer hun.

 

Føler seg friskere hjemme

Om du for eksempel har fått en infeksjon i kroppen, kan du ha behov for langvarig intravenøs antibiotikabehandling.

- Det kan bety seks til åtte uker på sykehus, der det ikke skjer noe annet enn den behandlingen. Da opplever veldig mange pasienter at de føler seg friskere om de kan gjennomføre behandlingen i sitt eget hjem, blant annet ved hjelp av en pumpe som gir deg medisinen du trenger, sier Nina Vanvik Hansen, som er forskningsingeniør på helseavdelingen til SINTEF.

Hun forteller om meget god respons fra pasienter som har fått dette tilbudet.

- Du kan jo tenke deg selv hvor mye mer behagelig alt er når du kan være i ditt eget hjem. Med denne løsningen kan de gå på jobb, de kan rett og slett leve nesten som normalt – selv om de er pasienter.

I stedet for å tilbringe lange perioder på sykehus, kan Tonny ha sykehuset på hofta når han er ute på tur. Foto: Eirik Haukenes/NRK

Tilbudet er kvalitetssikret, og baserer seg på at spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten, alarmsentral og pasient samarbeider. Blant annet kan pasientene få opplæring til å gjøre nesten alt selv, med en hjemmetjeneste som står klare til å hjelpe ved behov.

- Hjemmesykehus er i vinden nå, og når denne tjenesten får DOGA-merket, kan det bidra til å spre erfaringene og at flere regioner utvikler den og tar den i bruk, sier forsker Silje Bøthun.

Dette sier juryen om vinnerne

Thermosaver

"Nå har det kommet et produkt som gjør det lettere å redde nedkjølte pasienter.

Thermosaver – en ny standard for håndtering av nedkjølte pasienter – er resultatet av omfattende produktutvikling, testing og brukersentrerte designprosesser. Vi er dypt imponert over hvordan de involverte har jobbet for å utforme den innovative redningsposen.

Den har et tydelig og godt designuttrykk som gir oss en intuitiv brukeropplevelse. Selv om Thermosaver primært er ment for trent personell, er det en kjempefordel at den er designet slik at alle kan klare å bruke den.

Thermosaver tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi den er enkel og brukervennlig og har en sterk identitet. Løsningen svarer på et prekært behov i markedet og bidrar til å redde liv."

Design og arkitektur gir verdi
Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:

Reduserer dødeligheten av hypotermi
Røde Kors har slått fast at det tar halvparten av tiden å bruke Thermosaver sammenliknet med tradisjonelle metoder. Dette bidrar til å redusere dødeligheten av hypotermi.

Alt-i-ett-løsning gir vinn-vinn effekt
Alt-i-ett-løsningen gjør at redningsorganisasjonene slipper å kjøpe inn mange ulike produkter. Dette utgjør en økonomisk besparelse, sparer miljøet og letter også bruken av produktet i felt. Et annet pluss er at posen kan brukes flere ganger.

Skaper arbeidsplasser lokalt
Thermosaver produseres primært i Gausdal, noe som gir norske arbeidsplasser og lokal vekst. Posen er laget av 100 % polyester og kan resirkuleres. Tekstilene leveres av miljøbevisste produsenter i Norge, Sverige og Belgia.

Hjemmesykehus med intravenøs antibiotika

"Pasienter som før måtte være på sykehus for å få behandling, får nå et likeverdig tilbud hjemme.

Vi er svært begeistret over "Hjemmesykehus med intravenøs antibiotika". Her ser vi et kjempegodt eksempel på hvordan tjenestedesignere kan samarbeide med pasienter, leger, forskere og tjenesteytere om å utvikle et helt nytt tilbud.

Ved å tenke nytt om tjenestedesign tar Helse Møre og Romsdal tak i en viktig samfunnsutfordring. Helseforetaket går foran og viser at det faktisk er mulig for de ulike nivåene i helse-Norge å samarbeide om å gi et bedre tilbud. Samtidig blir fellesskapets ressurser utnyttet bedre.

Hjemmesykehus med intravenøs antibiotika tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi pasientene får en enklere hverdag og et bedre liv. Vi håper løsningene blir tatt i bruk av mange sykehus!"

Design og arkitektur gir verdi
Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:

Pasienter får reise hjem tidligere
Pasienter får reise hjem fra sykehus flere dager og uker tidligere. Fra oppstart av tjenesten har pasienter sluppet å ligge over 400 døgn på sykehus.

Bedre ressursutnyttelse
Samhandlingen fører til bedre ressursutnyttelse. Kostnadsmessig kan intravenøs antibiotikabehandling hjemme være opp til 70 % rimeligere enn tradisjonell behandling.

Mer likeverdige helsetjenester
Prosjektet bidrar til mer likeverdige helsetjenester ved at pasienter kan få lik behandling uavhengig av bosted. Det er også gunstig at pasienter og pårørende kan slippe å reise langt til sykehus.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson