Til hovedinnhold
Norsk English

Får utvikle fremtidens teknologi i sommerjobben

11 menn og en kvinner som står oppstilt på en plen.
Her er et utvalg av sommerstudentene og forskerne de skal følge denne sommeren. Det hele ledes av forskningsleder Anne Marthine Rustad (i midten) og kollegaen hennes Knut-Andreas Lie, som ikke er med på bildet. Foto: Magnus Biringvad/SINTEF.
De ønsker å gjøre en forskjell og har landet drømmejobben i SINTEF Digital i sommer. 18 toppstudenter skal utvikle teknologi som kan redusere klimautslipp, gi bedre batterier og få roboter til å reparere satellitter i bane rundt jorden.

- Jeg ønsker å bruke de evnene jeg har til å gjøre en positiv forskjell i verden. Hvorfor skal jeg bruke fem år på å studere hvis det ikke kommer alle til gode? Det er viktig at jeg bidrar.

Ordene kommer fra 22 år gamle Marius Lindegaard, som studerer fysikk og matematikk ved NTNU og er tre uker inne i sin nye sommerjobb. Synes du det er store ord for en 22-åring? Ikke i det hele tatt, for innen sommeren er omme kan Lindegaard allerede ha bidratt til en tryggere og grønnere fremtid. Han er nemlig en av toppstudentene som kom gjennom det trange nåløyet til sommerstudent-programmet til matematikk og kybernetikk-avdelingen i SINTEF.

Mann som smiler
Marius Lindegaard er en av 18 toppstudenter som har fått plass på det ettertraktede sommerstudent-programmet i SINTEF denne sommeren. Foto: Magnus Biringvad/SINTEF.

- Dette er tredje året vi har sommerstudent-programmet. Første året var det syv studenter, og i år har vi plukket ut 18 superflinke studenter blant 200 godt kvalifiserte søkere. De sitter i våre lokaler i Oslo og Trondheim, følger hver sin forsker og jobber i våre prosjekter, forteller forskningsleder Anne Marthine Rustad ved avdeling for matematikk og kybernetikk i SINTEF Digital. Hun leder programmet sammen med forskningsleder Knut-Andreas Lie.

Sommerstudent-programmet i SINTEF 2021. Video: Magnus Biringvad/SINTEF.
Sommerstudent-programmet i SINTEF 2021. Video: Magnus Biringvad/SINTEF.

Lavere klimaavtrykk med ruteplanlegging

Gjennom sommeren skal studentene bidra inn i viktige forskningsprosjekter der utvikling av teknologi for et bedre samfunn står sentralt.

- Norge og verden trenger et grønt og digitalt skifte, og det vi jobber med er blant annet CO2-reduksjon, bedre batterier, kvanteteknologi, utvikling av droner til bruk i redningsaksjoner og roboter i verdensrommet, sier Rustad.

Så langt har Marius Lindegaard fra Oslo jobbet med å evaluere simulatorer som vil gjøre det mulig å visualisere hvordan luftrommet over hovedstaden vil se ut med en million droneflygninger om dagen – et sannsynlig fremtidsscenario hvis droner tar over mye av varetransporten i fremtiden. Et slikt simuleringsverktøy vil gjøre fremtidens luftrom tryggere. Resten av sommeren skal han bruke på å gjøre optimeringsmetoder tilgjengelig for bruk.

- Jeg jobber med å lage algoritmer som effektiviserer ruting av trafikk. Det kan være flytrafikk, godstransport, internett-trafikk, eller det kan være hvem som jobber når på fabrikken – veldig mange forskjellige problemer som vi skal løse mer effektivt, slik at vi har mer ressurser og et lavere klimaavtrykk, forklarer han.

Marius er sommerstudent i SINTEF. Video: Magnus Biringvad/SINTEF
Marius er sommerstudent i SINTEF. Video: Magnus Biringvad/SINTEF

- Blir oppdatert på det helt nyeste

Sondre Duna Lundemo (22) og Håvard Falch (22) – begge fra Trondheim og NTNU-studenter på fysikk og matematikk – skal jobbe med kvanteteknologi, som også kan brukes til ruteplanlegging. De skal finne metoder for å gjøre flytrafikken mer effektiv med en kvantedatamaskin, som er basert på kvantefysikk og gir mulighet til å undersøke mange flere kombinasjoner enn en vanlig datamaskin. Kvantedatamaskiner er under utvikling nå og vil trolig revolusjonere verden om noen år. I Norge er det svært få som innehar kunnskap om kvantedatamaskiner. Duna Lundemo og Falch er tredje kull med sommerstudenter tilknyttet et initiativ SINTEF har iverksatt for å bidra til å gjøre norske virksomheter “kvanteklare”.

- Det er spennende at vi faktisk har en sommerjobb der vi kan jobbe med kvantefysikk. Det tror jeg ikke så veldig mange andre har, sier Duna Lundemo.

- Dette er ikke noe alle kunne ha gjort hvis de følte for det. Det er veldig kult at vi blir godt frempå på dette fagfeltet. Vi får prøvd oss litt på å være forsker i den virkelige verden og blir oppdatert på det helt nyeste, legger Falch til.

Håvard og Sondre er sommerstudenter i SINTEF. Video: Magnus Biringvad
Håvard og Sondre er sommerstudenter i SINTEF. Video: Magnus Biringvad

- Et perfekt eksempel på det grønne skiftet

Fysikk-studenten Martin Johnsrud (23) fra Bø i Telemark skal bruke sommeren på å lage et verktøy som gjør det lettere å lage bedre batterier, for eksempel til el-biler.

- Vi lager rett og slett et dataprogram hvor du bare kan putte inn parameterne for batteriet; hvilken størrelse det har, hvilke materialer og kjemikalier det består av. Deretter kan vi simulere den fysiske prosessen som vil skje når vi trekker strøm ut av batteriet, sier NTNU-studenten, som synes det er givende å være med på å gjøre verden litt grønnere.

- Dette prosjektet er et perfekt eksempel på det grønne skiftet: Vi bruker åpen programvare utviklet for oljeindustrien. Deretter tar vi ekspertisen, erfaringen, og teknikken derfra og bruker det i stedet til å simulere mulige forbedringer av batterier, som er helt vesentlig for at man skal kunne fase ut fossilt brennstoff, avslutter Johnsrud.

Martin er sommerstudent i SINTEF. Video: Magnus Biringvad/SINTEF
Martin er sommerstudent i SINTEF. Video: Magnus Biringvad/SINTEF

 

SOMMERSTUDENT-PROGRAMMET

Hver sommer får et utvalg studenter sommerjobb ved avdelingen for matematikk og kybernetikk i SINTEF.I år ble 18 studenter plukket ut blant 200 kvalifiserte søkere og fordelt på avdelingens forskningsgrupper i Oslo og Trondheim.

Studentene følger hver sin forsker og bidrar inn i pågående prosjekter og jobber gjerne i nært samarbeid med kunden.

Prosjektene spenner vidt, fra å utvikle roboter som skal vedlikeholde satellitter mens de går i bane rundt jorden til datadrevne anleggsplasser og utforming av øreplugger som passer flere ørefasonger. I årets program får studentene ta i bruk blant annet kunstig intelligens og maskinlæring, optimering, kvanteteknologi, nye programmeringsspråk, robotikk og autonomi.

Søknadsfristen til neste års sommerstudent-program er i september. Følg med på sintef.no.

Kontaktperson