Til hovedinnhold
Norsk English

Bygg bolig for fugler

Fuglekasse
Det er ikke vanskelig å bygge en fuglekasse. Du kommer langt med planker, spiker, sag og drill. Foto: Pixabay
Hekkesesongen starter i mars – april. Ønsker du leieboere i hagen må du skynde deg. Siste frist nærmer seg med stormskritt, og oppskriften får du her.

Gamle, hule trær har blitt en sjeldenhet i naturen, og det er hard konkurranse om å finne ledige hakkespetthull. Ved å sette opp fuglekasser kan flere fugler finne en egnet bolig.

Byggforskseriens anvisning Boliger for pendlende fjærkre omhandler planlegging og oppføring av boliger for fugler. Den tar ikke for seg selvbygde reir uten tak og vegger.

Mulige leieboere

Våre fugler (Aves) er en klasse av eggleggende, varmblodige virveldyr med forbena omdannet til vinger og kroppen dekket med fjær.

Det finnes i alt 28 fugleordener, men denne anvisningen er skrevet med tanke på spurvefuglene (Passeriformes), som er den største fugleordenen. Den omfatter blant annet lerker, svaler, meiser, troster, fluesnappere, erler, stær og finker.

Område og tomtevalg

En variert vegetasjon tiltrekker mange fuglearter. Trær, hekker og busker byr på en rikholdig meny av insektretter både for stær og meis. Vegetasjon gir også le, skjul og skygge.

Fuglekassen blir ubehagelig varm hvis den står i sola hele dagen. For å oppnå et akseptabelt inneklima, bør en derfor ikke plassere boligen på sydfasader o.l. Slagregn må heller ikke kunne renne inn i inngangshullet.

Vann i form av dammer og fuglebad ute er derimot en kilde til ubegrenset luksus. Tomt i trær er bra, men den må være uten greiner som leder til kassa, slik at man unngår lurende farer som katter, ekorn og rovfugl.

Last ned anvisningen

 

Kontaktperson