Til hovedinnhold
Norsk English

Et usedvanlig besøk: Kongelig interesse for kunstig intelligens

Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv, President Borut Pahor, kong Harald og dronning Sonja. Foto: Trygve Indrelid
Slovenias president Borut Pahor, kong Harald og dronning Sonja lot seg imponere av verdensledende, norske robotøyne og kunstig intelligens, da de var æresgjester under SINTEFs nettverksseminar i Oslo.

Tekst: Birthe Midtun, Foto: Trygve Indrelid

Konsernsjef Alexandra Bech Gjørv og konserndirektør Morten Dalsmo var vertskap da Presidenten av Slovenia, Kongen og Dronningen besøkte SINTEF i Oslo torsdag. Tema for besøket var kunstig intelligens (AI), det grønne skiftet og bærekraftige løsninger, der statsoverhodene også fikk oppleve verdens mest nøyaktige sanntids 3D-fargekamera, norske Zivid One+. Digitaliseringsminister Nikolai Astrup var blant de høyprofilerte gjestene og fikk prøve det verdensledende 3D-kameraet, som er utviklet av de tidligere SINTEF-forskerne Øystein Skotheim og Henrik Schumann-Olsen.

– Har digitaliseringsministeren lyst til å bli digitalisert, spurte Bech Gjørv til stor begeistring fra forsamlingen. Astrup tok utfordringen og fikk sin selfie-debut i 3D.

– En helt vanlig dag på kontoret, spøkte han da han ble foreviget med Zivid One+.

Stemningen var god da digitaliseringsminister Nikolai Astrup fikk ta 3D-selfie med verdens mest nøyaktige sanntids 3D-fargekamera, norske Zivid One+. Foto: Trygve Indrelid

 

Dronningen var svært interessert

Zivid One+ er utviklet for å gi roboter øyne og setter dem i stand til å se farger og former, skjelne avstand og utføre oppgaver som tidligere bare var mulig for mennesker.  President Pahor, kong Harald og spesielt kunstinteresserte dronning Sonja ble tydelig fascinert av teknologien da Schumann-Olsen demonstrerte hvor tydelig formene kom frem.

– Kan man lage skulpturer ut av dette, lurte hun på, og fikk bekreftet at det lar seg gjøre med litt etterarbeid.

President Borut Pahor, kong Harald og dronning Sonja var tydelig interessert da gründer Henrik Schumann-Olsen demonstrerte mulighetene med Zivid One+. Foto: Trygve Indrelid

Foreløpig er det imidlertid ikke kunst robotene med menneskesyn blir brukt til. Teknologiselskapet Zivid, hvor SINTEF Venture er største eier, har DHL og en rekke internasjonale selskaper på kundelisten.

Spin off-selskapet Zivid er bare ett av resultatene av SINTEFs forskning og utvikling. Visjonen er å skape teknologi for et bedre samfunn og hjelpe bedrifter som Zivid til å få disse teknologiene ut i verden, understreket Bech Gjørv i sin velkomsttale til æresgjestene og en fullsatt sal med representanter fra norsk og slovensk næringsliv, myndigheter og akademia.

– Vi må som andre land takle det grønne skiftet og finne nye kilder for verdiskaping når vår oljeboom til slutt vil bli redusert. Så vårt oppdrag er å jobbe med samfunnsløsninger og øke konkurransekraften til våre bedrifter, nasjonen vår og de fleste sektorene i samfunnet, sa hun.

Undertegnet samarbeidsavtale

Ett av dagens viktigste begivenheter var signeringen av en intensjonsavtale om økt samarbeid mellom SINTEF og det anerkjente, slovenske forskningsinstituttet Jožef Štefan Institutt, som har jobbet med forskning og utvikling av kunstig intelligens i over 40 år. Slovenia er det landet med flest forskere per innbygger i Europa og instituttet skal snart åpne og drive en global AI-lab for UNESCO.

– Vårt samarbeid med andre forskningsmiljøer i Europa er kjempeviktig, sier Bech Gjørv.

– Samarbeidet gjør at vi utvikler faglige nettverk og konkurrerer sammen i verdens tøffeste forskningskonkurranse Horizon 2020. Og det gjør at vi kan trekke norske bedrifter og bedrifter i andre land sammen om high tech-utvikling. For eksempel Zivid, som vi har demonstrert for gjestene i dag, sier Bech Gjørv. Hun kunne også fortelle gjestene om AI-laben som NTNU er vertskap for i Trondheim og SINTEF og samarbeidspartnernes planer om å åpne en filial i Oslo. Senere under seminaret fikk deltakerne høre om flere nye teknologiske innovasjoner fra både Slovenia og Norge, da 12 forskere og gründere presenterte sine prosjekter.

Fem år gamle Håkon, Emanuel og Agnes fra SINTEFs barnehage Barnebo overrakte blomster til æresgjestene da de ankom SINTEF torsdag formiddag. Foto: Trygve Indrelid

 

Kan revolusjonere offentlige tjenester og industrien

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er ikke i tvil om at en satsing på AI er riktig nå.

– Jeg mener at AI er den fremvoksende teknologien som kan revolusjonere offentlige tjenester, industrien og gjøre byene våre smarte for å nå FNs bærekraftmål, sa han i sin tale. Regjeringen skal snart legge frem den nasjonale strategien for kunstig intelligens, men Astrup er ikke bare opptatt av mulighetene som ligger i AI. I strategien vil regjeringen også ta for seg de etiske utfordringene, privatliv og IKT-sikkerhet.

– Norge er godt posisjonert for å utnytte mulighetene fra AI, men når det gjelder AI-utvikling er vi, som Slovenia, et lite land. Vi må jobbe sammen i EU og EØS for å sikre at Europa og europeiske verdier er sentrale i utviklingen og bruken av AI.

Også den slovenske ministeren for utdanning, forskning og sport, Jernej Pikalo, mener intensjonsavtalen mellom de to forskningsinstituttene er svært viktig.

– Dette samarbeidet betyr mye for Slovenia. Dette er to av de beste instituttene vi har, og vi er veldig glad for at samarbeidet så langt har vært så bra. Men dette besøket, som er et rojalt besøk, vil selvfølgelig legge ekstra trykk på det allerede etablerte samarbeidet. Nå er det opp til forskerne å følge opp, sier Pikalo til SINTEF.

Digitaliseringsministeren ble digitalisert

Direktøren for Jožef Štefan Institutt, Jadran Lenarčič har alle intensjoner om å ta imot Pikalos oppfordring med åpne armer. Han forteller at instituttet for øyeblikket har ti pågående prosjekter med SINTEF og til sammen 400 internasjonale prosjekter.

– Vi vil gjerne øke vårt samarbeid, for det finnes enorme muligheter. Men det handler ikke bare om å øke antall prosjekter, men også om å jobbe sammen om rammer, retningslinjer og nye visjoner, sa han da han talte til forsamlingen.

Tilbake ved Zivid-kameraet er stemningen god når Astrups 3D-selfie kommer opp på skjermen.

– Det er jo selvfølgelig litt morsomt å bli digitalisert som digitaliseringsminister, men det mest interessante er hva denne teknologien kan brukes til og hva nettopp utviklingen gjør og åpner opp av nye muligheter. Det er veldig bra at vi er her i dag på slovensk statsbesøk. Det viser SINTEFs posisjon som en ledende forskningsinstitusjon i Europa, sier Astrup.

 

Kontaktperson