Til hovedinnhold
Norsk English

Video - Neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon

Neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon. Video: SINTEF Raufoss Manufacturing
Neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon. Video: SINTEF Raufoss Manufacturing
Å utvikle neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon, det var målet med BIA-prosjektet NextForm. Prosjektet ble nylig avsluttet, og har vært veldig vellykket for alle partnerne.

NextForms konsortium består av deltakerbedriftene Chassix Norway AS (tidligere Benteler Automotive Farsund AS), Benteler Automotive Raufoss AS og Kongsberg Automotive AS, samt teknologi- og FoU-partnerne Tronrud Engineering AS, NTNU IPK og SINTEF Raufoss Manufacturing AS. Målet med prosjektet var å utvikle neste generasjons ekstruderings- og støpeprosesser for tilvirkning av aluminium- og plastprodukter. I prosjektet ble additiv fremstilling av forminnsatser kombinert med avansert bruk av simulering, overflatebelegging, kjølevæsker og byggematerialer for å gi formverktøy med overlegen kapasitet og robusthet.

Resultater i NextForm

Prosjektet, som ble finansiert av Forskningsrådets BIA-program, var veldig vellykket for alle partnerne. Noen av de viktigste resultatene som er oppnådd med bidrag fra prosjektet er:

  • Chassix Norway AS har med bidrag fra NextForm klart å redusere antall deler i et formeverktøy fra 32 til kun 2. Det gjør at de har lyktes med en sterk reduksjon i tid og kostnader for drifting og vedlikehold på verktøyene.
  • Benteler Automotive Raufoss AS har gjort fullskala testing av verktøy med integrerte kjølekanaler, og resultatene er meget lovende. Bedriften har nå som mål å ta frem et nytt verktøy med noen tilpasninger for videre testing på Raufoss.
  • Kongsberg Automotive AS opplever opptil 20 % reduksjon i produksjonstid ved bruk av additivt tilvirkede verktøyinnsatser med optimalisert kjøling, og bedriften ser også en stor gevinst i at ventilering kan plasseres på de mest kritiske plassene i verktøyene.
  • Tronrud Engineering AS har opplevd en betydelig økt omsetning knyttet til additive bygg ila prosjektperioden, og har nylig anskaffet to nye additive maskiner, og allokert én ekstra operatør.
  • Alle sluttbrukerbedriftene i NextForm har bestilt additive komponenter kommersielt utenfor prosjektet, med bakgrunn i løsninger utviklet i NextForm.

I videoen overfor forteller prosjektpartnerne mer om prosjektet.

Prosjektinformasjon

Prosjektnavn:

NextForm

Prosjektvarighet:

01.02.2014 - 31.12.2017

Kontaktperson:

Silje Helene Aschehoug

Kontaktperson