Til hovedinnhold

Video - Neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon

Å utvikle neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon, det var målet med BIA-prosjektet NextForm. Prosjektet ble nylig avsluttet, og har vært veldig vellykket for alle partnerne.

Neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon. Video: SINTEF Raufoss Manufacturing
Neste generasjon formverktøy for konkurransekraftig produksjon. Video: SINTEF Raufoss Manufacturing

NextForms konsortium består av deltakerbedriftene Chassix Norway AS (tidligere Benteler Automotive Farsund AS), Benteler Automotive Raufoss AS og Kongsberg Automotive AS, samt teknologi- og FoU-partnerne Tronrud Engineering AS, NTNU IPK og SINTEF Raufoss Manufacturing AS. Målet med prosjektet var å utvikle neste generasjons ekstruderings- og støpeprosesser for tilvirkning av aluminium- og plastprodukter. I prosjektet ble additiv fremstilling av forminnsatser kombinert med avansert bruk av simulering, overflatebelegging, kjølevæsker og byggematerialer for å gi formverktøy med overlegen kapasitet og robusthet.

Resultater i NextForm

Prosjektet, som ble finansiert av Forskningsrådets BIA-program, var veldig vellykket for alle partnerne. Noen av de viktigste resultatene som er oppnådd med bidrag fra prosjektet er:

  • Chassix Norway AS har med bidrag fra NextForm klart å redusere antall deler i et formeverktøy fra 32 til kun 2. Det gjør at de har lyktes med en sterk reduksjon i tid og kostnader for drifting og vedlikehold på verktøyene.
  • Benteler Automotive Raufoss AS har gjort fullskala testing av verktøy med integrerte kjølekanaler, og resultatene er meget lovende. Bedriften har nå som mål å ta frem et nytt verktøy med noen tilpasninger for videre testing på Raufoss.
  • Kongsberg Automotive AS opplever opptil 20 % reduksjon i produksjonstid ved bruk av additivt tilvirkede verktøyinnsatser med optimalisert kjøling, og bedriften ser også en stor gevinst i at ventilering kan plasseres på de mest kritiske plassene i verktøyene.
  • Tronrud Engineering AS har opplevd en betydelig økt omsetning knyttet til additive bygg ila prosjektperioden, og har nylig anskaffet to nye additive maskiner, og allokert én ekstra operatør.
  • Alle sluttbrukerbedriftene i NextForm har bestilt additive komponenter kommersielt utenfor prosjektet, med bakgrunn i løsninger utviklet i NextForm.

I videoen overfor forteller prosjektpartnerne mer om prosjektet.

Publisert torsdag 11. januar 2018
Administrerende direktør
406 16 264

Prosjektvarighet:

01.02.2014 - 31.12.2017