Til hovedinnhold
Norsk English

Må du alltid bruke dampsperre?

I slike veggkonstruksjoner kan det være vanskelig å vurdere om og hvor man skal benytte dampsperre, eller om man må bruke andre fuktsikringsmetoder. Illustrasjon: SINTEF
Ved ombygging og etterisolering av boliger må man vurdere bruk av dampsperre i hvert enkelt tilfelle.

- Må man bruke dampsperre? Spørsmålet dukker ofte opp både i forbindelse med nybygging og rehabilitering, og gjelder for konstruksjoner av både mur- og betong og tre.

Tre av fire byggskader skyldes fukt, og utett dampsperre kan være en av årsakene. Skadene blir ofte ikke synlige før 5-10 år etter at fuktsikring av vegg eller tak er feil utført.

Bygg tillit - vit mer enn kunden

Ved rehabilitering av boliger er det ikke mulig å vurdere riktig løsning uten å ha god kjennskap til den opprinnelige konstruksjonen. Mange boligeiere har inngående kunnskap om egen bolig, og fler og fler skaffer seg innsikt om tekniske løsninger gjennom Byggforskserien og produktdokumentasjon fra SINTEF.

- For å vite mer enn kunden din, må du som utførende også vite i hvilke tilfeller det er bedre å ikke bruke dampsperre, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF.

Det er dessverre mange useriøse aktører i byggenæringen, og det er vanskelig å konkurrere med disse på pris.

- Oppdatert kompetanse derimot, er et fortrinn som vil lønne seg for både deg og kunden din, sier Kirkhus.

Hva kreves av dokumentasjon?

Byggteknisk forskrift (TEK) angir at alle egenskapene til produkter som brukes i et byggverk og som har betydning for at byggverket kan oppfylle forskriftens grunnleggende krav, skal være dokumenterte.

Det finnes flere ulike produkter av alle materialene som normalt inngår i vanlige ytterkonstruksjoner; dampsperre, isolasjon, vindsperre, kledning, vinduer. Vi vet også at det finnes produkter på markedet som er fullt lovlige å selge, men som er uegnet i bruk. 

Les mer

523.255 Bindingsverk av tre. Varmeisolering og tetting

573.121 Materialer til luft- og damptetting

 

Hold deg oppdatert med Byggforskserien

 

Kontaktperson