Møre og Romsdal er en verdensledende region og et sentralt knutepunkt for produksjon av høykvalitets omega-3-produkter fra marine ressurser. Norge er blant de ledende produsentene av omega-3 globalt, med over 600 personer involvert i produksjonen av noe av den reneste omega-3 som finnes.
Etterspørselen etter omega-3-produkter er økende, og i 2024 nådde markedet en verdi på 24 milliarder kroner, med en forventet årlig vekst på rundt 8 prosent. Samtidig har betydelige svingninger i fangstvolum ført til en markant økning i prisen på råvarer. Dette har vekket interesse blant omega-3-produsenter for å øke utnyttelsen av råstoffet, samt utforske alternative bruksområder og økt lønnsomhet knyttet til sidestrømmene som oppstår under produksjonen.
Under produksjonen av omega-3-produkter oppstår sidestrømmer som råglyserol, ureafettfraksjon og brukt blekjord. Noen av disse sidestrømmene er ikke egnet for konsum, men andre kan utnyttes etter rensing eller videre prosessering.
Enkelte sidestrømmer regnes som avfall, noe som medfører ekstra kostnader knyttet til avfallshåndtering og transport. Dette bidrar til et høyt karbonavtrykk og betydelige utgifter for produsentene. Prosjektet ReCirc4Future har som mål å utforske nye måter å utnytte disse sidestrømmene på, og undersøke alternative prosesseringstrinn og bruksområder.
Et av hovedmålene i prosjektet er å utvikle nye renseteknikker for glyserol. Dersom dette lykkes, kan rensede sidestrømmer gjenbrukes internt i industrien og erstatte innkjøpte materialer. I tillegg til gjenbruk vil prosjektet også vurdere potensialet for bruk av rensede sidestrømmer som høykvalitets ingredienser i alternative anvendelser som farmasi, fôr eller mat.
En lovende bioteknologisk tilnærming for å utnytte karbon- og nitrogenrike kilder, som rå glyserol og ureafettfraksjon, er mikrobiell fermentering. Mikroalger har en unik evne til å metabolisere både uorganiske og organiske stoffer, og er derfor svært effektive til bioremediering og biomasseproduksjon.
Prosjektet vil utforske mikrobiell fermentering som en metode for å utvikle biobaserte prosesser som kan åpne døren for nye anvendelser. Sidestrømmene vil fungere som næringskilder for mikrobiell vekst og bidra til produksjon av høykvalitets lipider for helse- og farmasøytiske formål.
Toppbilde: Råglyserol (venstre) og renset glyserol (høyre). Foto: SINTEF/Robert Wolff.