Til hovedinnhold
Norsk English

DIREKTE - optimalisering av direktepåsåing for taredyrking

Skal man lykkes med å industrialisere taredyrking trenger man å utvikle nye konseptløsninger for helhetlige anlegg som ivaretar kostnadseffektiv drift i alle faser.

Kontaktpersoner

Mikroskop-bilde av tarekultur - grønne klumper under glass

Dette prosjektet retter seg mot videreutvikling av metoden “direktepåsåing”, en metode som er fordelaktig da landfasen kan forkortes med flere uker eller utelates helt. I dag har metoden en rekke utsikkerheter knyttet til seg. Redusering av disse usikkerhetene er avgjørende for å effektivisere taredyrking.

Prosjektets hovedmål er å utvikle og optimalisere metodikk for direktepåsåing av sporofytter på substrat - «fra frø til sjø» - og dermed bidra til en kostnadseffektiv norsk tareindustri.

Det er en økende interesse for dyrking av tang og tare i Norge og i resten av Europa, og sukkertare (Saccharina latissima) og butare (Alaria esculenta) er de mest aktuelle artene som på sikt kan bidra til å dekke behovene for mat, fôr og fornybare materialer til en voksende global befolkning.

Den globale årlige produksjonen av makroalger har passert 35 millioner tonn dette på tross av at det ikke eksisterer teknologi for industriell produksjon.

I Norge er taredyrking en næring i vekst som har et stort potensial til å bli en ny biomarin industri, men taredyrking er arbeidskrevende med lite mekanisering og automatisering. Med høye lønnskostnader må biomasseproduksjonen opp og driftskostnadene ned for å gjøre denne type oppdrett lønnsomt.

Produksjonsbiologi og -teknologi står sammen med prosessering og produktutvikling sentralt for å oppnå dette. Skal vi lykkes med å industrialisere taredyrking trenger vi design og utvikling av nye konseptløsninger for helhetlige anlegg som ivaretar kostnadseffektiv drift i alle faser av taredyrking, som oppdyrking og utsett av kimplanter, driftsoperasjoner, overvåkning av anlegg og biomasse, høsting, pre-prosessering og transport av tare.

Dagens metoder for innfesting av tare-kimplanter på dyrkingstau som skal settes ut i sjøanlegg har mange svakheter og begrenser både oppskalering av produksjonen og kvaliteten på den dyrkede taren. Prosjektet DIREKTE retter seg mot forbedring av metoden "direktepåsåing", en metode som er fordelaktig da kimplanteproduksjonen kan forkortes med flere uker og utelate behovet for egne landanlegg.

I prosjektet vil vi optimalisere kvaliteten på sporofyttkulturene som benyttes til påsåing av substrat før utsett i sjø. Vi vil videre undersøke ulike type betingelser (substrat, lim) for optimalt feste for sporofyttene før sjøutsett samt holdbarhet av påsådde substrat før de settes ut i sjø. Til slutt har prosjektet som mål å finne de beste miljøbetingelsene og utsettingstidspunkt for direktesådde substrat som gir et maksimalt utbytte av tare.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2024 - 2026

Finansiering:

Prosjektet DIREKTE - Oppskalering av norsk tareindustri ved optimalisering av direktepåsåingmetoden for utsett og vekst av tare i sjø (prosjektnummer 901968) er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering AS (FHF).