Prosjektet AMPROSE er et forskningssamarbeid mellom Kaunas teknologiske universitet og SINTEF som undersøker hvilken rolle grønn ammoniakk kan få i fremtidige energisystemer for Baltikum og Norden. Industrielt produsert ammoniakk (NH3) er avgjørende for globalt landbruk, og støtter 40-60% av matproduksjonen som en viktig gjødselkomponent. NH3 trekkes og frem som en fremtidig nullutslipps energibærer for maritim transport, en sektor som satser aggressivt på utslippskutt mot 2050.
NH3 lages i dag fra fossil gass gjennom Haber-Bosch prosessen og står for betydelige globale CO2-utslipp, men molekylet i seg selv er karbonfritt. AMPROSE vil undersøke ulike scenarier der vind, sol, vannkraft og andre fornybare kilder inkluderes i ammoniakkøkonomien for den baltisk-nordiske regionen. Teknoøkonomiske analyser vil beregne timepriser på kraft og hvordan dette påvirker kostnaden for grønn NH3-produksjon. Prosjektet tar sikte på å gi verdifull innsikt og veiledning for beslutningstakere og investorer som ønsker å akselerere overgangen til et mer bærekraftig og robust energisystem i den baltisk-nordiske regionen.
Prosjektet tar også sikte på å demonstrere elektrokjemisk ammoniakkproduksjon ved bruk av rimelige og primært ikke-kritiske råvarer som et alternativ til den energikrevende og tradisjonelle Haber-Bosch-prosessen. Cellen vil være basert på en protonledende keramisk elektrolytt med en tynn nitridelektrodefilm.
SINTEF skal lage porøse metallbærere for tynnfilmdeponering, teste hele cellens elektrokjemiske ytelse og ammoniakkproduksjonshastighet, og bidra i den teknoøkonomiske analysen.