Til hovedinnhold
Norsk English

HyPos

Skal fremtidens automatiserte og digitaliserte samfunn bli en realitet i Norge, er vi avhengig av mer nøyaktige posisjoneringstjenester – i sanntid.

Kontaktperson

Forskningsprosjektet HyPos (Nasjonal Hybrid Posisjonstjeneste for Fremtidens Digitale og Autonome Samfunn) skal se på på hvordan 5G i samarbeid med satellitter (GNSS) kan løse dagens utfordringer.

Målet er å utvikle en brukervennlig, pålitelig, nøyaktig og skalerbar tjeneste for posisjonsbestemmelse som kan brukes av offentlige og private aktører.

I fremtidens transport, som blir stadig mer automatisert og digitalisert, vil kjøretøyene være avhengige av å vite nøyaktig hvor de er. Selv om kjøretøyene i dag er utstyrt med mange sensorer og avansert programvare vil man være avhengig av gode og robuste posisjoneringstjenester for å kunne høste de store gevinstene fra teknologien. For eksempel vil robust posisjonering kunne varsle relevant trafikk om alvorlige hendelser og ulykker langs veien.

HyPos ledes av Kartverket, og i tillegg til SINTEF, deltar Ericsson og Telia i prosjektet. Forskningsprosjektet er delvis finansiert av Norges Forskningsråd, som har gitt en tildeling på sju millioner kroner.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2022 - 2025