Mål med pakkeforløp
Pakkeforløp for psykisk helse og rus trådte i kraft 1. januar 2019 og omfatter både psykisk helsevern for voksne, psykisk helsevern for barn og unge og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Kommunene har også en sentral rolle i pakkeforløpene. De aller fleste pakkeforløp starter med en henvisning fra primærhelsetjenesten, og mange av pasientene har hjelpebehov som krever samhandling mellom kommune og spesialisthelsetjeneste underveis i forløpet og ved utskrivelse.
Pakkeforløpenes mål er å styrke det helhetlige behandlingstilbudet til pasienter med psykisk helse- og rusmiddelproblemer. Det er utarbeidet fem mål for arbeidet basert på dagens utfordringsbilde i tjenestene:
- Økt brukermedvirkning og brukertilfredshet.
- Sammenhengende og koordinerte pasientforløp.
- Unngå faglig ubegrunnet ventetid for utredning, behandling og oppfølging.
- Mer likeverdige tilbud til pasienter og pårørende uavhengig av hvor i landet de bor.
- Bedre ivaretakelse av somatisk helse og gode levevaner.
Om evalueringen
Målene har en sentral plass i evalueringen, som skal undersøke hvordan erfaringene med pakkeforløp endrer seg over tid, fra oppstart og mot slutten av evalueringsperioden, og skal også bidra til å kunne justere pakkeforløpene underveis. Forskergruppen kombinerer digitale spørreskjemaundersøkelser rettet mot de behandlere, forløpskoordinatorer og ledere i spesialisthelsetjenesten og kvalitative intervju rettet mot både tjenester, brukere og pårørende. En “Bruker Spør Bruker”-studie gjennomføres av Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT). Vi benytter også datakilder om Norsk pasientregister, PASOPP (FHI), IS-24/8 (Helsedirektoratet) i evalueringen, og samarbeider med NAPHA om undersøkelser i kommunene.
Evalueringen er finansiert av Helsedirektoratet og pågår i perioden 2019 til 2021.
Les mer om implementeringen av pakkeforløp og de spesifikke pakkeforløpene på Helsedirektoratets sider: