Til hovedinnhold
Norsk English

Rapid Tooling 4.0

I prosjektet Rapid Tooling 4.0 jobbes det med teknologi for rask og rimelig sprøytestøping av små produktserier. Hovedtemaet er framstilling av støpeformer v.h.a. additiv tilvirkning.

Kontaktperson

Det overordnede målet med dette FoU-prosjektet er å redusere kostnader og time-to-market for sprøytestøping av plastkomponenter i små serier (både prototyper og komponenter for markedet) ved innovativ bruk av forminnsatser som er rimelige og som kan fremstilles raskt. Slike forminnsatser vil også kunne gi økt fleksibilitet i forbindelse med geometriendringer eller spesialtilpasninger.

Forminnsatsene vil hovedsakelig lages med additiv tilvirkning ("3D-printing") i plastbaserte materialer, men deler lagd med høyhastighetsmaskinering av spesielle aluminiumslegeringer vil også inngå i noen innsatsløsninger.

Forbedrede forminnsatser og tilhørende teknologi fra dette FoU-prosjektet vil bidra til reduserte kostnader og økt verdiskapning for bedrifter som utvikler, produserer og bruker plastkomponenter.

Nyhetselementer
De siste årene har det kommet flere polymerbaserte materialer og prosesser for additiv tilvirkning som har et potensiale for framstilling av forminnsatser, og FoU i tilknytning til dette er prosjektets fokusområde. Det overordnede nyhetselementet er å lage forminnsatser som gir støpte deler med bedre overflatefinish enn i dag, samt at innsatsene har bedre og mer forutsigbar mekanisk ytelse.

Konsortium
Prosjekteier: OM BE Plast
Industripartnere: Nordic 3D, Nilssen 3D Service, PLM Group, ABB, Flokk, Sleipner Motor, Ulefos Esco, Rottefella, Stokke og Mascot Electronics
FoU-partnere: 
SINTEF Industri, hovedkontakt i SINTEF: ,
SINTEF Manufacturing (kontaktperson ) og NTNU

logoBmrgb.gif
Prosjektet er finansiert av BIA-programmet til Norges forskningsråd.

Nøkkeltall

Prosjektvarighet

2018 - 2022