Til hovedinnhold

Tør du bygge på loftet uten kunnskap?

Tør du bygge på loftet uten kunnskap?

Publisert 4. desember 2015

Når du innreder loft til bolig, er det mye å passe på for å få et godt resultat. Faktaboka "Lag rom på loftet" fra SINTEF Byggforsk viser trygge og dokumenterte løsninger.

Dampsperra trekkes sammenhengende. Legg skjøtene med overlapp. Illustrasjon: SINTEF Byggforsk

Innredning av loftsrom øker både bruksmulighetene og salgsverdien av boligen. Utbygging av loftet kan frigjøre plass til utleiebolig i underetasjen, eller generasjonsbolig der de eldre bor nede og de yngre oppe.

Lag rom på loftet

Taket er skadeversting

Hvert år koster prosessforårsakede byggskader det norske samfunnet flere milliarder kroner. Mange av skadene oppstår i forbindelse med tak, og de aller fleste kunne ha vært unngått med riktig planlegging og utførelse.

Når du lager rom på loftet, er det spesielt avgjørende å isolere, lufte og tette taket på riktig måte før du setter i gang med innredningen. Riktig løsning avhenger av hvordan konstruksjonen er i utgangspunktet.

Boka Lag rom på loftet gir råd om hvilke løsninger du bør velge på loftet ditt, hva du kan gjøre selv og hva en profesjonell håndverker bør gjøre. Løsningene er basert på SINTEF Byggforsks årelange erfaring med å kartlegge byggskader på loft og i boliger generelt.

Vi vet hva både håndverkere og hobbysnekkere gjør feil, og ønsker med denne boka å vise hvordan det må se ut under de synlige overflatene for å unngå skader.

Gode råd for nye og gamle hus

Lag rom på loftet viser hvordan du bør gå fram når du skal innrede loft i småhus. Boka gir blant annet råd om:
• romhøyde,
• ildstedsregler
• rømningsveier
• isolering i taket
• oppbygging av golv, himling og vegger
Innsetting av takvinduer og utbygging med ark eller takopplett er også omtalt. Utgangspunktet kan være et nytt hus der loftarbeid gjenstår, eller et eksisterende hus med potensial på loftet.

Oppdatert etter TEK10

Bøkene i faktaserien fra SINTEF Byggforsk viser hvordan sjikte¬ne i tak, vegger og golv må være bygd opp under og bak de synlige overflatene. Løsningene tilfredsstiller plan- og bygningslovgivningen. Figurene i boka kan brukes som arbeidsbeskrivelse, avtaleunderlag mellom huseier og håndverker eller som dokumentasjon i en byggesak.

...

 

comments powered by Disqus