Til hovedinnhold
Norsk English

Vellykket oppskalering av elektroder i batteriprosjektet IntelLiGent

Forsker Charifa Hakim, forsker Frode Håskjold Fagerli, forskningsingeniør Jannicke Hatlø Kvello og senioringeniør Stig Yngve Martinsen holder hver sin elektroderull som de har laget i IntelLigent prosjektet. Katoderullene og anoderullene er coatet på henholdsvis aluminium- og kobberfolie. Foto: SINTEF
Batteriteknologigruppen ved SINTEF har nådd en milepæl i produksjonen av batterielektroder med mer bærekraftige materialer. Et viktig steg i oppskaleringen av ny battericelleteknologi.

Det EU-finansierte prosjektet IntelLiGent har som mål å utvikle innovative og bærekraftige høyspennings litium-ion-celler for neste generasjons elbilbatterier. Produksjon av batterielektroder er en av hovedutfordringene ved oppskalering av battericelleproduksjon, og er kritisk for at europeisk industri skal kunne bli selvforsynt med batterier.

I batterier er elektrodene tynne lag som i IntelLiGent-prosjektet består av Litium Nikkel Manganoksid (LNMO)-katoder og Silisium-Grafitt anoder. I sitt nylige arbeid i prosjektet har SINTEFs batteriteknologigruppe  nå skalert opp produksjonen av disse elektrodelagene til ruller på over 100 meter med dobbeltsidig elektrodebelegg som har en tykkelse med nøyaktighet på mikrometernivå.

Coating instrumentet ved SINTEF Battery Lab, med ventilasjonssystem for å også gjøre eksplosjonssikker NMP coating. Foto: SINTEF
Anoderullen har over 200 meter med dobbelsidig elektrodebelegg av Si-grafitt. Foto: SINTEF


Begge elektrodene ble produsert uten bruk av det helsefarlige løsemiddelet NMP. I stedet har vannbaserte bindemidler blitt brukt for å fremstille elektrodene på en mer bærekraftig måte. Elektroderullene kommer videre til å bli kuttet opp i mindre elektroder, før de vil bli satt sammen til multilags poseceller for elektrokjemisk testing.

Elektroderullene vil bli kuttet opp og satt sammen til poseceller. Noen av disse cellene vil bli testet individuelt, og noen vil bli satt sammen til større batterimoduler. Foto: SINTEF

– Dette er en stor prestasjon for gruppen vår, utført ved SINTEF Battery Lab, som er en del av NABLA-infrastrukturen her i Norge. Det er et av de første europeiske eksemplene på oppskalering av vannbasert LNMO-katode med høy materialmengde, og også en av de første oppskalerte elektrodeproduksjonene i Norge. Forhåpentligvis kan dette bli en etterlengtet gnist for norsk batteriforskning til å bevege seg mot industriell celleproduksjon lokalt, sier prosjektkoordinator og seniorforsker ved SINTEF, Nils Peter Wagner.

Elektroderullene er pakket og klar til å kunne sendes for videre celleproduksjon. Foto: SINTEF

Arbeidet er gjennomført i samarbeid med partnere i IntelLiGent-prosjektet: Topsoe har levert LNMO-materialet til katodene, og Vianode har levert Si-Gr-anodematerialet. Polymergruppen i SINTEF Industri har bidratt med nye bindemiddelløsninger for begge elektrodeblandingene, og AIT har bistått med oppskaleringen av de ulike elektrokjemiske sammensetningene. Millor skal deretter sette sammen en batterimodul basert på cellene som er laget av disse elektrodene. Dette vil demonstrere celleteknologien på et høyt teknologisk modenhetsnivå (TRL), og være et viktig steg mot å vise potensialet til LNMO||Si-Gr-cellekjemien.

– Oppskalering av batterielektroder er ikke trivielt, og spesielt vannbasert prosessering av tykke elektroder er svært utfordrende. Dette er en viktig milepæl for prosjektet, ettersom kvaliteten på elektrodene direkte påvirker kvaliteten på battericellene som skal settes sammen i løpet av de kommende månedene, sier Nils Peter Wagner.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson