Til hovedinnhold
Norsk English

SINTEF-knoppskuddet Hystar henter 375 MNOK i vekstkapital

Hystars teknologi er utviklet i SINTEFs laboratorier i Trondheim. Teknologisjef og med-gründer Alejandro Barnett (t.h.) og forskningsingeniør Firdaus Hendricks er nå klare for å ta teknologien ut på verdensmarkedet. Foto: Enova
Fra lab til verdensmarkedet med energi- og kostnadseffektiv PEM-elektrolysør.

Stor tillit i et krevende marked

Kapitalen skal brukes til å skalere kommersielt etter at selskapet har signert flere kundeavtaler det siste året. Hydrogen er anerkjent som en avgjørende løsning for nullutslippssamfunnet, men har møtt krevende markeds- og kapitalmarkeder i det siste, og både Aker og Statkraft har avlyst satsninger. Hystar har imidlertid vunnet fram på det internasjonale markedet. 

– Det sier noe om tilliten til både SINTEF og Hystar at selskapet i et så krevende marked henter 375 millioner kroner og nå får skalere videre. Nå er både kunder, ledende teknologi, et svært kompetent team og god støtte fra eiere og virkemiddelapparatet på plass, så alt ligger til rette for at Hystar kan innfri sine ambisjoner, sier investeringssjef Eli Grong Aursand i SINTEF TTO. 

Kapitalinnhentingsrunden tiltrakk seg både nye og eksisterende investorer. Nye investorer inkluderer blant annet Nysnø Klimainvesteringer, Orlen VC, MOL Switch, Stenshagen Invest og Kinetics Technologies.

Eksisterende aksjonærer som AP Ventures, Firda, Nippon Steel Trading, Finindus og SINTEF Ventures deltok også, noe som viser bred tillit til Hystars teknologi og vekststrategi.

EUs innovasjonsfond støtter teknologien med 26 millioner euro 

Hystars patenterte PEM-elektrolysører er blant de mest effektive og sikre på markedet. De er designet for masseproduksjon fra dag én og bruker membraner basert på brenselcelleteknologi som er 90 % tynnere enn konvensjonelle alternativer. Dette gir høy energieffektivitet og lavere kostnader for grønt hydrogen.

Selskapet ble stiftet i 2020 av to medgrunnleggere fra SINTEF, Alejandro Oyarce Barnett og Magnus Skinlo Thomassen, og er basert på teknologi utviklet i våre laboratorier.

Selskapet holder til på DNVs campus på Høvik utenfor Oslo, men opprettholder tett samarbeid med SINTEF gjennom å bruke laboratoriene til kontinuerlig forbedring og videreutvikling. 

I slutten av 2024 mottok Hystar også 26 millioner euro i støtte fra EUs innovasjonsfond. Midlene skal støtte installasjon og drift av en helautomatisert produksjonslinje i gigawatt-skala. Anlegget, som planlegges operativt i 2027, vil ha en årlig kapasitet på 1,5 GW, med planer om å øke til 4,5 GW innen 2031.

Kombinasjonen av egenkapital og tilskudd gir nå Hystar et solid grunnlag for å gjennomføre sin vekststrategi og bidra til energiomstillingen gjennom storskala distribusjon av grønn hydrogenteknologi.

Utforsk fagområdene

Kontaktperson