Til hovedinnhold
Norsk English

Ny guide skal hjelpe sjømatindustrien å bli mer miljøvennlig

Plast som brukes i havbruksnæringa må gjenbrukes i større grad, mener forskere. Nå har de laget en guide til hvordan. Illustrasjonsbilde: iStock
Plast som brukes i havbruksnæringa må gjenbrukes i større grad, mener forskere. Nå har de laget en guide til hvordan. Illustrasjonsbilde: iStock
Nå kan akvakulturnæringen laste ned en guide med 25 tips til en mer sirkulær plastbruk.

Et forskerteam har samlet 25 tips som skal bidra til å innføre sirkulære plastmaterialer i akvakulturbransjen. Disse er presentert i en guide med praktiske forklaringer og veiledninger.

– Målet er å nå miljømål og redusere forbruk ved at man tar i bruk mer av avfallet og gjøre tiltak slik at plasten varer lenger, sier SINTEF-forsker Helene Øyangen Lindberg.

Bedre plastbruk

Akvakulturnæringen bruker mye plast og produserer mye plastavfall. Derfor er det viktig for dem å håndtere plast på en bedre måte, ifølge SINTEF-forskeren.

– Dette er en næring som ønsker å forbedre klimaavtrykket og gjøre det som trengs for å unngå plast på avveie. Både nasjonale og internasjonale mål peker på økt sirkulærøkonomi som en naturlig løsning for å få ned ressursbruken.

Forskerne har først og fremst sett på hva aktørene i næringen kan gjøre av ulike tiltak for at det skal bli mindre avfall.

– Prosjektet handler både om sirkulær utvikling og omstilling for dem som er med, der vi som forskere følger bedriftene som er med i prosjektet og bruker dem som eksempler på hvordan den sirkulære omstillingen kan skje, sier Lindberg.

Guide med 25 tips

Forskerne har hentet inspirasjon til hvordan de 25 tipsene skal presenteres fra en turguidebok. Guiden skal gi aktørene gode eksempler på løsninger som er prøvd ut fra før eller finnes i andre bransjer.

Vi ba SINTEF-forsker Lindberg om å presentere noen av tipsene:

  • Lei utstyr framfor å eie om det kan minimere plastforbruk.
  • Gi materialer og prosedyrer navn som fremmer sirkulære tiltak. Et eksempel er Grieg Seafood,  som har begynt å kalle tau for “knytetau” i stedet for “kappetau”. Dette for at tauene skal knytes sammen og gjenbrukes, og ikke ses på som en forbruksvare.
  • Undersøk om nye produkt kan lages av resirkulerte materialer. Et eksempel på hvordan dette kan gjøres er hentet fra bedriften Flok, som har brukt resirkulert plast fra brøytestikker til å lage en resirkulerbar stol.
  • Lag lukkede sirkler som tar i bruk plast flere ganger i samme verdikjede. Panteflasker som blir nye plastflasker er et godt eksempel på en slik lukket sirkel. Bedriftene vi jobber med har satt i gang flere prosjekter for å få til det samme med merder.

Om du vil lese alle de 25 tipsene til sirkulære tiltak kan du laste ned hele guiden her.

Guiden skal vise hvem i verdikjeden – avfallsselskaper, produsenter eller brukere – som må utføre endringene. Tanken er at aktørene skal ta i bruk de sirkulære tiltakene som passer best for hver enkelt bedrift.

Forsker Helene Øyangen Lindberg har sluttet i SINTEF etter at denne saken ble skrevet.

Fakta:

POCOplast er kortnavn for «Pathways to sustainable post-consumer plastics in aquaculture”. Pocoplast er et kompetanse- og samarbeidsprosjekt (KSP) som forsker på hvordan bedrifter innen akvakulturnæringen kan få en mer sirkulær plastbruk. Prosjektet, som er finansiert av Forskningsrådet, ble startet opp i 2020 og avsluttes høsten 2023. Bellona er blant samarbeidspartnerne.

Utforsk fagområdene